fbpx
Susține Ecopresa, distribuie!




Vladimir Ursu, cu energie (regenerabilă) spre un viitor mai verde
#PoveștiDinECOmunitate 

Eficiența energetică — să folosim eficient resursele noastre energetice. Pe cât de simplu sună, pe atât de complicat arată asta în practică. Pentru Republica Moldova, eficiența energetică este o problemă cât se poate de actuală, pe care Vladimir Ursu o abordează activ de 12 ani, atunci când a fondat Asociația Obștească „Renașterea Rurală”.

De-a lungul acestor 12 ani, Vladimir Ursu a promovat eficiența energetică și sursele alternative de energie pe înțelesul tuturor, de la elevi și agricultori până la miniștri și „rechini ai industriei”, cum îi numește el. A lucrat atât „la firul ierbii” — inclusiv la propriu, prin organizarea de plantări — cât și cu factorii de decizie la nivel național. A dovedit că eficiența energetică este compatibilă cu dezvoltarea rurală, a oferit consultanță pentru instalarea sistemelor complexe de eficientizare a energiei, dar și mici trucuri pentru reducerea consumului acasă.

Și, cel mai important, nu dă semne să se oprească până când Republica Moldova nu va ajunge la viitorul verde și independent din punct de vedere energetic, în care Vladimir Ursu crede cu tărie.

Cum a apărut „Renașterea Rurală”

Încă de pe băncile școlii eram preocupat de problema eficienței energetice. Am făcut o școală profesională tehnică de montor electric, și chiar de atunci mi-am pus întrebarea de unde vine energia noastră, și cum se poluează atmosfera sau mediul ambiant.

Am activat timp de 11 ani în Ministerul de Interne, unde m-am format ca o persoană care vedea în fiecare cetățean dacă nu un infractor, atunci cel puțin un contravenient administrativ. Practic, în fiecare persoană, eu vedeam negativul.

Întâmplător, făcând cunoștință cu domnul Ilya Trombițki, directorul executiv al Asociației Obștești „Eco-Tiras”, mi-am schimbat viziunea. De fapt, el a și contribuit la formarea mea ca activist ecologist și să lucrez în domeniul dat. Am colaborat dintâi cu asociația Eco-Tiras, am atras atenția la cum lucrează, cum activează asociațiile obștești și apoi, peste doi ani, m-am apropiat de domnul Trombițki și i-am spus: „Știți, aș fi vrut și eu să fondez o asociație obștească”. Dumnealui mi-a răspuns că deja de vreun an se gândea când am să mă apropii cu așa o întrebare.

Am mai găsit persoane care gândesc la fel și ca mine și așa am fondat Asociația Obștească „Renașterea Rurală”.

Foto: Arhiva Renașterea Rurală

Misiunea organizației

În primul și-n primul rând, Asociația Obștească „Renașterea Rurală” este o asociație ecologică. După cum reiese și din denumire, am considerat că schimbarea trebuie să apară din mediul rural. De aceea, suntem axați anume pe satele Moldovei și considerăm că ele au viitor.

Am plantat sute de hectare de spații verzi, am implementat diferite proiecte în domeniul întăririi mediului de încredere între malul stâng și malul drept al Nistrului. Nu în ultimul rând, am implementat multe proiecte legate de eficiența energetică și de promovarea surselor alternative de energie, chiar și când ele nu erau atât de populare ca acum.

În sfera de lobby, am fost membru al comisiei de lucru în Parlamentul Republicii Moldova, unde am creat strategia de dezvoltare a asociațiilor obștești. Evident, ne implicăm în diferite politici ale statului ce țin cont de eficiența energetică și surse alternative și conlucrăm regulat cu Agenția pentru Eficiență Energetică.

Proiectul „Școala Verde”

Școala Verde [cu denumirea mai completă „Spre o școală verde, durabilă, eficientă!”, n.a.] este un proiect foarte interesant pentru noi și un proiect inovativ pentru „Renașterea Rurală”, deoarece, pe parcursul anilor, am lucrat mai mult cu maturi. În cazul acesta, am fost invitați în proiect de către Alianța pentru Eficiența Energetică, ca să oferim un curs de lecții elevilor.

Am întâlnit elevi care gândesc foarte bine în domeniul eficienței energetice, sunt foarte informați. Chiar ne dau niște întrebări și niște provocări enorm de interesante, care unui matur nu îi vor trece prin minte. Este foarte salutabil și foarte benefic pentru noi acest lucru.

Noi considerăm că, cu cât mai devreme copiii află despre aceste lucruri și se întreabă de unde vine energia electrică și cum ea se formează, atunci, crescând mai mari, vor atrage o atenție mai mare la această problemă.

Eficiența energetică și mediul

Foarte mulți se gândesc: „Da’ ce-mi trebuie mie, doar oricum energia electrică se produce undeva, în Transnistria, la Cuciurgan [centrala termoelectrică, n.a.]. Las’ să-și bată ei capul, deoarece îi poluează mai mult pe ei!”, fără a se gândi la impactul asupra mediului în locul unde se produce acea energie.

Impactul asupra mediului este, practic, din orice pas pe care-l face omul. Ați instalat un cap termostat la calorifer, nu doar că ați economisit, dar vom folosi mai puține resurse energetice și, respectiv, vom polua mai puțin.

Am întâlnit persoane în Germania, Polonia sau România care și-au schimbat comportamentul și au început să investească în surse regenerabile nu din simplul motiv că au un beneficiu în bani, ci valorifică anume impactul asupra mediului.

În Republica Moldova tot sunt așa cetățeni și foarte mult mă bucur când întâlnesc astfel de persoane care se gândesc nu doar la buzunarul lor, dar și la mediu.

Foto: Arhiva Renașterea Rurală

Conștientizare și bune obiceiuri

Sincer, pot să fiu bătut cu pietre de toată lumea, dar eu mă bucur că a apărut această criză energetică, din motiv că oamenii au început să se gândească la eficiența energetică. Pot să vă spun că sunt și rezultate, oamenii foarte repede au început să investească anume pentru a economisi resursele de energie.

Zilnic noi primim minimum 3-4 apeluri telefonice sau emailuri de la cetățeni din Republica Moldova care necesită o consultare. Mai mult decât atât, în ultimii doi ani am consultat și „rechini” ai industriei, businessmeni de talie înaltă. Suntem deschiși către toată lumea, putem să-i consultăm, să facem evaluări la oficii, la case de locuit, să verificăm microclimatul în încăperi și să dăm recomandările potrivite.

Un moment foarte important este chiar obișnuința noastră de zi cu zi. Instalarea ecranelor în dosul caloriferelor poate să ne aducă undeva la 3% eficiență energetică. Chiar și dacă ne schimbăm obiceiul de a încălzi ceaiul sau cafeaua la aragaz, asta poate aduce unei familii de 4 persoane circa 100 de lei economie la energia electrică. Aceste lucruri le demonstrăm chiar și-n cadrul trainingurilor pe care le facem cu elevii, iar ei deja se gândesc la asta.

VIITORUL VERDE E APROAPE

Eu sunt sigur 100% că acest concept are un viitor și casele pasive vor apărea ca ciupercile după ploaie în Republica Moldova, din motiv că este convenabil economic. Da, investești puțin mai scump, dar va fi foarte confortabil să locuiești în ea, având un microclimat favorabil ecologic și costuri relativ mici pentru întreținerea acestei case.

În Republica Moldova există deja case construite din paie, din vată minerală și din lemn, care sunt destul de eficient din punct de vedere energetic. Sunt foarte multe case care instalează panouri solare și panouri fotovoltaice, pentru compensarea cheltuielilor.

Foto: Arhiva Renașterea Rurală

Cea mai valoroasă resursă a noastră este soarele. Dacă e să luăm în considerare țările scandinave sau Germania, care au un soare mult mai slab, aș spune că, în Republica Moldova, suntem cu un cap sau chiar două mai sus decât ei. Dar de fapt, suntem la coadă din punct de vedere al panourilor solare și fotovoltaice. Urmează, deci, să-i ajungem din urmă și să-i întrecem.

Foarte mult mi-aș dori ca, atunci când deschid geamul la apartamentul meu, să văd panouri [solare, n.a.] pe acoperișurile caselor, să știu că avem un mediu curat și că suntem 100% independenți din punct de vedere energetic.

Foto: Arhiva Renașterea Rurală

#PoveștiDinECOmunitate – Despre campanie

Noi aici, la EcoPresa, avem un privilegiu pe care nu-l ascundem: acela de a cunoaște nemijlocit oamenii din comunitatea eco a Moldovei, fiecare cu povestea, pasiunea și îndeletnicirea lui. De la un timp, ne tot bate un gând: ce-ar fi să împărtășim privilegiul și să „dăm cuvântul” acestor oameni cu inima verde?

Prin campania #PoveștiDinECOmunitate, vrem să aducem în lumină un alt fel de eroi decât suntem obișnuiți să vedem în ochiul public, dar care merită toată admirația și susținerea. Sunt oameni ca noi și voi, care dau o față umană practicilor sustenabile și ne arată cât e de ușor să fii prietenos cu mediul chiar aici, în Republica Moldova. Cartea cu #PoveștiDinECOmunitate se completează mereu, așa că lasă-te inspirat și devino chiar tu următorul erou/următoarea eroină a campaniei noastre!

#PoveștiDinECOmunitate — o campanie de suflet marca Ecopresa.md,
cu sprijinul Suediei
Clara Abdullah
Reporteră
Ekaterina Alexandr
Imagine și montaj

Susține Ecopresa, distribuie!