fbpx

Cantemir, oraș promotor al energiei regenerabile. Resturi vegetale folosite pentru încălzirea a două instituții educaționale

 Cantemir, oraș promotor al energiei regenerabile. Resturi vegetale folosite pentru încălzirea a două instituții educaționale

Centrala pe biomasă din or. Cantemir. Sursa Foto: Primăria orașului Cantemir

Susține Ecopresa, distribuie!

Iarna aceasta, la Cantemir a fost pusă în funcțiune cazangeria pe biomasă. Cu suportul financiar al Uniunii Europene, Gimnaziul „Mihai Eminescu” și Grădinița nr. 2 din Cantemir au trecut la încălzirea pe biomasă, pe lângă cea pe bază de gaz. În calitate de combustibil se folosesc resturile de la curățarea copacilor din livezi, din parcuri, dar și corzi de viță-de-vie.

Valorificarea biomasei locale pentru încălzirea celor două instituții educaționale din orașul Cantemir este parte a proiectului „Reabilitarea Termică a Clădirilor Educaționale din Cantemir – CanTREB”. La momentul implementării proiectului, pentru centrala termică au fost alocate în jur de 70 de mii de euro, dintre care circa 25% a fost contribuție locală.

Cele două instituții, precum și Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” și Grădinița nr. 1, au fost izolate termic în cadrul aceluiași proiect. Astfel, datorită modernizării termice a instituțiilor de învățământ din oraș, eficiența cazangeriei pe biomasă a crescut considerabil: „Condițiile în sălile de clasă sunt foarte bune. Îndeosebi datorită reabilitării termice a clădirii, când avem zile însorite, în clasele care sunt supuse razelor solare este foarte cald, chiar prea cald”, susține directoarea Gimnaziului „Mihai Eminescu”, Ecaterina Enciu.

Elevi de la Gimnaziul „Mihai Eminescu” din Cantemir
Elevi de la Gimnaziul „Mihai Eminescu” din Cantemir

De aceeași părere este și directoarea interimară a Grădiniței nr. 2, Lucia Bolocan, care ne-a dezvăluit faptul că în zilele de weekend, atunci când temperatura de afară este cu plus, încălzirea clădirii este întreruptă pentru a face economii, iar temperatura se menține bine.

Fără emisii de CO2 în atmosferă și economii de sute de mii de lei

Până la implementarea cazangeriei pe biocombustibil, toate crengile și resturile vegetale erau transportate la gunoiște pentru a fi supuse procesului de ardere sau, în unele cazuri, erau arse direct pe câmpuri. Cu noua centrală termică pe bază de biomasă, nu mai are loc poluarea aerului de la arderea deșeurilor vegetale.

Noua cazangerie ajută administrația locală să economisească sume impunătoare de bani: „În loc să aruncăm materia primă din împrejurimi, noi o utilizăm pentru încălzirea celor două instituții, de aceea este foarte avantajos din punct de vedere financiar. Chiar dacă ar trebui să procurăm materie primă, oricum ne-ar costa mai ieftin”, subliniază primarul orașului Cantemir, Roman Ciubaciuc.

Chiar dacă instituțiile conectate la noua cazangerie nu au renunțat definitiv la încălzirea pe gaz, volumul consumat a fost de trei ori mai mic. Potrivit informațiilor oferite de către directorul Întreprinderii Municipale APĂ-CANAL Cantemir, Valeriu Cepeleaga, „consumul de energie termică pe perioada lunii decembrie, în anul de încălzire anterior, a fost de aproape 19 mii de metri cubi, iar în sezonul actual de încălzire, în luna decembrie, s-au consumat aproximativ șase mii de metri cubi”.

Așadar, în lipsa unei cazangerii pe biomasă, consumul de gaz ar fi fost triplu, iar instituțiile ar fi achitat pentru încălzire circa 4-5 sute mii de lei, luând în calcul creșterea fulminantă a prețului la energie.

Centrala pe biomasă de la Cantemir
Inaugurarea centralei pe biomasă de la Cantemir. Sursa Foto: Primăria orașului Cantemir

Condiții meteo nefavorabile și lipsa platformei pentru depozitarea biomasei

Centrala termică de la Cantemir poate lucra în trei regimuri: doar pe biomasă, pe gaz și combinat. Până la momentul actual, aceasta a lucrat în regim combinat: „Noaptea era folosită centrala pe gaz, iar ziua, fiindcă implică mai multă muncă manuală, este folosită centrala pe biomasă”, a menționat directorul Apă-Canal Cantemir.

Însă, de la începutul lui februarie, instituțiile au trecut la regimul de funcționare a centralei doar pe gaz, din cauza epuizării stocurilor de resturi vegetale. Primarul orașului Cantemir spune că au găsit „un agent economic local care produce materie primă necesară, dar este problematic ca aceasta să fie transportată, din cauza condițiilor de climă nefavorabile”.

De asemenea, directorul Apă-Canal Cantemir a adăugat și el că condițiile meteo nefavorabile sunt un impediment acum, fiindcă „chiar dacă utilajele se află la moment într-o livadă, biomasa nu poate fi colectată din cauza solului umed”.

O altă problemă este lipsa unui depozit de uscare și păstrare a biomasei recoltate. Locul pentru depozitarea materiei prime nu a fost construit în cadrul proiectului, de aceea, din surse financiare locale, a fost turnat fundamentul depozitului, lucrările aflându-se în faza incipientă: „Avem agenți economici din raion care au plantat salcie energetică și ne pot livra, dar pentru aceasta avem nevoie de depozit. Suntem nevoiți să aducem câte o cantitate mică, care ne ajunge doar pe o săptămână, maxim două”, declară primarul orașului Cantemir.

Lucrările de construcție a depozitului pentru biomasăSursa foto: ziuadeazi.md
Lucrările de construcție a depozitului pentru biomasă. Sursa foto: ziuadeazi.md

În sezonul 2021-2022, au fost acumulate, cu utilaje proprii, circa 70 de tone de masă lemnoasă. Doar pe perioada de zi sunt utilizate circa două tone. Așadar, un volum de 300 de tone ar fi suficient pentru un sezon de încălzire, a menționat directorul APĂ-CANAL Cantemir.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Mariana Panea