fbpx

O nouă disciplină școlară, în care elevii vor aplica în practică cunoștințe despre energie regenerabilă și agricultură ecologică

 O nouă disciplină școlară, în care elevii vor aplica în practică cunoștințe despre energie regenerabilă și agricultură ecologică
Susține Ecopresa, distribuie!

Timp de șase luni, din august 2023 și până în ianuarie 2024, în 30 de instituții educaționale din Republica Moldova va fi pilotată o nouă disciplină extracurriculară – „Inovații și sustenabilitate”. 30 de profesori din 30 de școli vor îndruma în total 600 de elevi din clasele a 8-a și a 11-a să dezvolte soluții inovatoare, ca să rezolve provocările de mediu din comunitate.

Victor Marițoi, manager de proiect la Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat „Dreamups”, a precizat pentru ecopresa.md că cele 30 de gimnazii și licee care urmează să fie selectate prin concurs vor beneficia de un grant în valoare de 30 de mii de lei fiecare, pentru realizarea unei soluții de mediu în școala lor.

Scopul nostru este să schimbăm, în general, modalitatea de predare în școli, prin faptul că se va introduce o nouă disciplină. Vorbim și despre o nouă abordare de predare, care presupune angajarea elevilor în rezolvarea problemelor reale de mediu prin inovație, tehnologie, creativitate și empatie”.

Elevii claselor a 8-a și a 11-a din școlile selectate prin concurs vor învăța despre energie regenerabilă, economie circulară și agricultură ecologică.

Ideea majoră a proiectului este să aducem la cunoștința copiilor, încă de pe băncile școlii, că există probleme de mediu, iar noi venim cu soluții pentru aceste probleme”.

În cadrul noii discipline, elevii vor învăța teorie, dar vor aplica și în practică ceea ce au studiat. Într-un final, ei vor crea sere inteligente, compost din deșeuri organice sau senzori care detectează gazul natural, de exemplu.

De ce au fost selectați anume elevi din clasele a 8-a și a 11-a?

Noi ne-am gândit că pentru perioada de pilotare a proiectului nu putem lua persoane care învață în clasele a 9-a sau a 12-a, deoarece ei sunt implicați în examene de absolvire a gimnaziului sau a liceului. Mai sus de clasa a 12-a încep studiile la colegiu, unde persoanele sunt destul de mature. Noi vrem să infiltrăm această sămință (de educație pentru mediu – n.red.) de la o vârstă mai mică. În clasele primare, ar fi mai dificil să predăm cursul „Inovații și sustenabilitate”, ținând cont de faptul că este nevoie de disciplină la ore”, a precizat Victor Marițoi.

Persoanele interesate vor putea depune dosarele la competiție până pe data de 15 iulie 2023, ora 23.59. Detalii sunt oferite în regulamentul concursului. Câștigătorii vor fi  anunțați până pe 26 iulie 2023.

Inițial, cursul „Inovații și sustenabilitate” va fi pilotat în 30 de școli, iar ulterior se va preda – în calitate de disciplină opțională – în toate gimnaziile și liceele din Republica Moldova. Cursul se va preda în cadrul proiectului „Verde Play”, lansat sub egida Ministerului Educației și Cercetării de la Chișinău, susținut de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, dar și de câteva companii, care își desfășoară activitatea pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari