fbpx

Tehnologie revoluționară care încălzește casa la jumătate de preț, folosind umiditatea

 Tehnologie revoluționară care încălzește casa la jumătate de preț, folosind umiditatea

Sursa foto: romedic.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Un start-up israelian a dezvoltat un sistem de încălzire pentru locuințe, care exploatează umiditatea din aer. Sistemul poate fi folosit și în sens invers, pentru răcirea clădirilor vara, scrie go4it.ro. 

„Vaporii de apă din aer, care sunt absorbiți într-un material absorbant, transferă cantități semnificative de energie”, a declarat CEO-ul și fondatorul firmei, Dror Zchori.

Știm că evaporarea apei cauzează un efect de răcire. Când corpul uman se supraîncălzește, produce transpirație, care apoi se evaporă și ne răcorește. Atunci când vaporii de apă sunt absorbiți sau condensați într-un material, care poate fi silicagel, izolație din fibră de lemn sau beton de cânepă, procesul este invers, fiind generată căldura, potrivit start-upului israelian.

Cum funcționează tehnologia?

Tehnologia este bazată pe trei elemente principale. Start-upul integrează o structură de țevi și conducte în pereții noi. În clădirile existente, la ziduri este adăugată o nouă fațadă, care include aceste elemente.

În perete este integrat, de asemenea, un ventilator inteligent, controlat de algoritmi. Acesta circulă aerul rece sau cald, în funcție de necesitățile sistemului. Ventilatorul este singura componentă din sistem care folosește electricitate.

A treia componentă importantă este materialul special care absoarbe mari cantități de apă. Acesta este făcut de sistem mai uscat iarna și mai umed vara. Încălzirea sau răcirea sunt asigurate în clădiri de aerul care este trecut forțat prin material de ventilator. Potrivit șefului start-upului israelian, noua tehnologie poate reduce până la jumătate costurile privind încălzirea unei clădiri. În unele cazuri, economiile pot fi chiar mai mari.

Umiditatea din aer este exploatată și de un start-up din Belgia, care transformă umiditatea în hidrogen cu ajutorul unor panouri solare.

Astfel de tehnologii sunt necesare, întrucât aproximativ 40% din energia consumată la nivel mondial este folosită pentru încălzire sau răcire.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari