VIDEO: Fluturele ce seamănă cu pasărea colibri – o insectă fascinantă și un polenizator prețios
Patru primării din Moldova vor învăța bune practici europene în domeniul eficienței energetice
Patru primării din Republica Moldova au fost selectate pentru a participa la Programul PROSPECT+, a anunțat Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER). Programul prevede schimburi de experiență și învățarea de la egal la egal între autorități locale și regionale din Europa, care sunt avansate în domeniul energiei durabile și climei.
Reprezentanți ai primăriei Talmaza din raionul Ștefan Vodă vor merge în Slovenia, ca să învețe bunele practici în administrarea durabilă a clădirilor publice. Totodată, responsabili de la primăria Vișniovca din raionul Cantemir vor pleca în Austria, ca să studieze la fel administrarea durabilă a clădirilor publice.
În același timp, reprezentanți ai primăriei Vinogradovca din raionul Taraclia vor afla de la parteneri din Cehia cum pot fi realizate cu succes proiecte din fondurile de tip returnabil (revolving – din engleză). Membri ai Consiliului Raional Călărași vor pleca în Spania ca să afle cum pot să implementeze cu succes proiecte privind mobilitatea electrică locală.
Solicitat de Ecopresa.md, primarul satului Talmaza, Eugen Prutean, a menționat că localitatea sa este cea mai mare din raionul Ștefan Vodă – are circa 7 mii de locuitori, iar experiența pe care o va acumula în Slovenia în administrarea durabilă a clădirilor publice îl va ajuta să implementeze mai multe proiecte în acest domeniu. „Avem trei grădinițe, două gimnazii, o casă de cultură, clădirea primăriei. Până nu vom face termoizolarea clădirilor și nu vom întreprinde și alte măsuri privind eficiența energetică, nu vom reuși să ne descurcăm. Trebuie să ne gândim la economie. Experiența pe care o vom acumula în Slovenia ne va ajuta foarte mult”, a spus Eugen Prutean. Ca să facă economie la consumul energiei electrice, primăria Talmaza a montat becuri LED pentru iluminat public.
Și primăria Vișniovca din raionul Cantemir intenționează să realizeze mai multe proiecte de eficiență energetică, după ce va acumula experiență la acest subiect în Austria. „Suntem semnatari ai Convenției Primarilor, din 2018, cu energia durabilă. Avem și un program de acțiuni, pe care trebuie să îl realizăm până în 2030. Deja am început să implementăm unele activități. De exemplu, am procurat un tractor performant pentru evacuarea deșeurilor, tot el ne va servi și pentru mărunțirea resturilor vegetale. Am scris și un proiect ca să avem mai multe utilaje pentru tocarea crengilor, pe care să le folosim în calitate de biomasă pentru grădiniță”, a precizat Olga Pac, primara satului Vișniovca, Cantemir, fiind solicitată de Ecopresa.md.
În contextul crizei energetice, una dintre prioritățile administrației publice locale de la Vișniovca este trecerea la energie regenerabilă. „Avem nevoie să compensăm cheltuielile pentru energie la instituțiile de menire socială, cum ar fi grădinița, școala, primăria. Facem audieri publice ca să putem crea și un parc fotovoltaic. Energia electrică de la panourile fotovoltaice va compensa cheltuielile pentru iluminatul stradal, dar va ajuta să scădem și prețurile pentru pomparea apei potabile, proces în care se utilizează energie electrică”, a specificat primara satului Vișniovca. Ea mai susține că, la ora actuală, localnicii trebuie să achite 14 lei pentru un metru cub de apă potabilă, iar acest tarif ar fi o povară pentru familiile cu mulți copii, mai ales în perioada de vară.
Clădirea gimnaziului de la Vișniovca va fi anvelopată, după ce primăria din localitate a câștigat un proiect în cadrul Programului „Satul European”. „Și alte clădiri de menire socială vor fi termoizolate, pentru a păstra energia și ca să putem compensa aceste cheltuieli, care în ultimul timp sunt destul de mari pentru potențialul nostru de cumpărare”, a subliniat Olga Pac.
La Programul PROSPECT+ pot să depună dosarele autoritățile locale și regionale sau agențiile lor de energie/climă, organizațiile locale și regionale (de exemplu, agenții de dezvoltare, companii municipale, cooperative energetice) și consultanții externi care lucrează pentru o autoritate publică locală sau regională.
Următorul apel pentru solicitanți va fi lansat în martie 2023, pentru al treilea ciclu de învățare, care va începe în august 2023. În cazul în care cunoașteți candidați, îi puteți direcționa către adresa https://www.h2020prospect.eu/get-involved, unde sunt publicate apelurile pentru acest program.