Din cauza ploilor, Festivalul Pădurilor se amână pentru 21 septembrie
Noi etichete energetice pe electrocasnice. Cum vor ajuta consumatorii?
Electrocasnicele care se vând în Republica Moldova vor avea noi etichete energetice, pe o scară de la A la G, A fiind cele care consumă mai puțină energie electrică. Noile etichete vor conține mai multă informație despre produse, cum ar fi consumul anual de energie, nivelul de zgomot, iar codul QR inclus va oferi acces la informații suplimentare despre aparate, a anunțat Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova (PNUD Moldova).
Inițial, noile etichete vor fi aplicate în Republica Moldova pentru frigidere și congelatoare, mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe, televizoare și lămpi. Un proiect de hotărâre de Guvern privind introducerea noilor etichete energetice este la etapa de consultări publice și urmează să fie aprobat de Executiv în scurt timp.
Inspectorii și funcționarii publici au fost instruiți asupra regulilor de plasare pe piață a produselor energetice și modului de verificare a conformității acestora, cu susținerea programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.
Noile etichete energetice sunt aplicate în țările Uniunii Europene deja al patrulea an, din 2019. „Pentru Republica Moldova, aceste reglementări sunt importante pentru că vor permite reducerea consumului de energie în sectorul rezidențial, responsabil de circa jumătate de consumul final de energie”, a declarat Carolina Novac, secretară de stat în cadrul Ministerului Energiei. Totodată, aceste reglementări vor contribui la atingerea obiectivului de decarbonizare a economiei Republicii Moldova către anul 2050.
Silviu Răcilă, președintele Asociației Obștești „Renașterea Rurală”, a precizat pentru ecopresa.md că noile etichete ecologice nu vor influența prețul electrocasnicelor, dar vor oferi mai multă informație consumatorilor, astfel ca ei să poată face o alegere bună dintre două aparate aproape similare ca aspect și funcționalitate. „Atunci când cumpărăm un produs electrocasnic, în Republica Moldova atragem atenție la faptul ca el să consume mai puțină electricitate, mai puțină apă, să emită un zgomot mai mic. Astfel, consultantului din magazin îi va fi mai ușor să explice consumatorului diferențele dintre echipamente, iar riscul ca un cumpărător să fie indus în eroare dispare din moment ce pe aparate vor fi fixate aceste etichete energetice”, a subliniat Silviu Răcilă.
Totodată, aceste reglementări vor contribui la atingerea obiectivului de decarbonizare a economiei Republicii Moldova către anul 2050.
Cu un buget de 10 milioane de euro alocat de Uniunea Europeană, Programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD, a sprijinit crearea platformei compensatii.gov.md. În cadrul programului, va fi lansată și o campanie prin care electrocasnicele vechi vor fi înlocuite cu altele noi, care consumă mai puțin curent electric. Programul finanțează instalarea de panouri fotovoltaice în gospodării casnice și în câteva spitale, precum și schimbarea sistemelor de încălzire centralizată în mai multe blocuri pe sisteme de distribuție pe orizontală, mult mai eficiente din punct de vedere energetic.
Programul mai prevede sprijin pentru transpunerea celui de-al treilea pachet energetic al UE atât în legislația primară, cât și în cea secundară, precum și transpunerea unei serii de directive și regulamente ale pachetului „Energie curată pentru toți europenii”, care abordează performanța energetică a clădirilor, sursele regenerabile de energie, eficiența energetică, buna guvernare și proiectarea pieței de energie electrică.