fbpx

Energie verde la Poliția de Frontieră. Au fost instalate panouri fotovoltaice

 Energie verde la Poliția de Frontieră. Au fost instalate panouri fotovoltaice

Panouri fotovoltaice au fost instalate și sunt funcționale în cinci sectoare ale Poliției de Frontieră. Sursa foto: border.gov.md.

Susține Ecopresa, distribuie!

Odată cu creșterea prețurilor la energie pe piața mondială, Poliția de Frontieră a implementat, în anul 2022, primele proiecte în domeniul energiei regenerabile. În anul trecut, pentru sporirea eficienței energetice, au fost instalate sisteme regenerabile de energie electrică în mai multe puncte de trecere a graniței.    

Astfel, în anul precedent au fost proiectate și instalate sisteme fotovoltaice de tip On-Grid în cinci sectoare ale Poliției de Frontieră – Tudora (raionul Ștefan Vodă), Volintiri (raionul Ștefan Vodă), Valea Mare (raionul Ungheni), Stoianovca (raionul Cantemir), Brânza (raionul Cahul). Aceste panouri fotovoltaice sunt deja funcționale.

Puterea totală a panourilor constituie 144 kW. „Conform calculelor efectuate în proiectul de execuție, puterea panourilor fotovoltaice va acoperi consumul integral de energie electrică în fiecare sector al Poliției de Frontieră în care au fost instalate. Perioada cu cel mai ridicat randament de producere a energiei electrice sunt lunile de vară”, a precizat Raisa Novițchi, ofițer de presă la Poliția de Frontieră, fiind solicitată de ecopresa.md.

Panourile fotovoltaice instalate în sectorul Poliției de Frontieră Tudora au o capacitate de 28 kW, cele de la sectorul Volintiri – de 25 kW, în timp ce panourile fotovoltaice instalate în sectorul Brânza al Poliției de Frontieră au o capacitate de 40 kW. Totodată, panourile fotovoltaice care se află pe teritoriul sectorului Valea Mare al Poliției de Frontieră au o capacitate de a produce energie electrică de 11 kW.

Pentru achiziționarea celor cinci sisteme de energie regenerabilă, din bugetul de stat au fost alocate 3,8 milioane lei. Se estimează că perioada de recuperare a investiției este de trei ani.

Ofițerul de presă a menționat că mai multe sectoare ale Poliției de Frontieră nu puteau anul trecut să se alimenteze temporar cu energie electrică de la furnizor. „Chiar au fost și situații în care, din cauza războiului din Ucraina, nu era energie electrică în toată țara. Noi atunci nu am avut probleme, pentru că fiecare sector al Poliției de Frontieră este dotat cu generator electric”, a specificat Raisa Novițchi.

Panourile fotovoltaice instalate în cele cinci subdiviziuni ale Poliției de Frontieră au un termen de exploatare de cel puțin 30 de ani.

În următorii doi ani, adică până la sfârșitul anului 2024, panouri fotovoltaice urmează să fie plasate în alte 11 sectoare ale Poliției de Frontieră.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari