fbpx

Energie verde în satul Telița. Care este sursa și pentru ce se va folosi

 Energie verde în satul Telița. Care este sursa și pentru ce se va folosi

Panouri fotovoltaice în satul Telița. raionul Anenii Noi. Sursa foto: Facebook/Rodica Russu

Susține Ecopresa, distribuie!

Un parc fotovoltaic a fost amenajat recent în satul Telița, raionul Anenii Noi. Panourile vor produce curent de la lumina soarelui, iar energia electrică obținută se va folosi pentru pomparea apei în apeduct. Apa este folosită de către consumatorii casnici din localitate.

Panourile fotovoltaice au o putere de 15 kW/oră, acestea au fost instalate pe un teren public din satul Telița. Ele vor acoperi 80 la sută din costurile de energie electrică pe care le folosesc pompele. „Avem fântână arteziană, scoatem apa de la 170 de metri adâncime, sunt folosite pompe puternice. Panourile fotovoltaice ne vor permite să păstrăm tarife mici la serviciul de livrare a apei în condițiile în care prețul la energia electrică crește. Ele vor fi puse în funcțiune peste o lună sau două, pentru că trec niște proceduri – până vine ANRE (Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică  – n.red.) și ne dă aviz tehnic pentru conexiune”, a specificat Rodica Russu, primara satului Telița, fiind solicitată de ecopresa.md.

La ora actuală, locuitorii satului Telița plătesc 12 lei pentru un metru cub de apă. „În situație de criză energetică și a creșterii prețurilor la energie electrică, este important ca acest tarif să nu crească. Este o măsură de protecție socială, pentru a nu permite serviciului de alimentare cu apă să crească la preț. La momentul actual, 65% din costul de tarif îl reprezintă costul energetic”, a menționat Rodica Russu.

Parcul fotovoltaic de la Telița va asigura cu energie electrică pentru pomparea apei de la o adâncime de 170 de metri. Sursa foto: Facebook/Rodica Russu

Energia verde, utilizată și la o instituție de educație

Școala-grădiniță de la Telița, pe care o frecventează circa 200 de copii, se aprovizionează deja cu energie electrică care provine de la alte panouri fotovoltaice. Acestea au la fel o putere de 15kW/oră și au fost puse în funcțiune la instituția educațională în august anul curent. Panourile respective permit școlii-grădiniță să acopere 90% din consumul de energie electrică.

La începutul anului viitor, la Telița urmează să fie amenajat un alt parc fotovoltaic, cu o capacitate de 15 kW/oră. Panourile vor produce energie electrică pentru a asigura iluminatul stradal din sat. În acest sens, primăria a lansat o licitație.

„Orice infrastructură, la tarifele actuale energetice, este costisitoare pentru autoritățile publice locale. Din considerentul acesta, am atras fonduri din diferite programe de granturi, pentru a construi trei parcuri fotovoltaice, cu o capacitate de 45 kW/oră, în total”, a mai spus primara satului Telița.

Rodica Russu a precizat că autoritățile publice de la Telița discută permanent cu localnicii, pentru a le explica importanța utilizării energiei verzi și a măsurilor de eficiență energetică. „Ei sunt conștienți de faptul că, dacă nu vom construi o sursă alternativă de energie, atunci nu vom putea întreține mai multe servicii. Nevoia și sărăcia ne unesc”, a conchis primara satului Telița.

Satul Telița din raionul Anenii Noi are 1 260 de locuitori.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari