fbpx

Un liceu din Strășeni a fost dotat cu sistem fotovoltaic din banii Uniunii Europene

Susține Ecopresa, distribuie!

Clădirea Liceului Teoretic „Ion Vatamanu” din orașul Strășeni a fost inaugurată după renovare, iar acum instituția beneficiază de un sistem fotovoltaic și o mai bună izolare a clădirii. Lucrările au fost efectuate în cadrul proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și de eficiență energetică în clădirile publice”, finanțat de Uniunea Europeană. Grație proiectului, 650 de elevi și profesori vor beneficia de energie curată generată de panourile solare, iar acest lucru va reduce semnificativ facturile la gaze pentru autoritățile locale.

În cadrul proiectului finanțat de UE, a fost renovat acoperișul și izolați pereții clădirii, au fost reabilitate centrala termică și sistemul de încălzire și a fost instalat sistemul fotovoltaic pentru producerea energiei electrice. De asemenea, instituția a fost asigurată cu apă caldă și blocuri sanitare noi.

Valoarea totală a lucrărilor de eficientizare energetică a Liceului Teoretic „Ion Vatamanu” din mun. Strășeni constituie circa 1,3 milioane de еuro, din care 1,2 milioane de еuro au fost oferiți de UE cu titlu nerambursabil și 100.000 de euro – contribuție locală.

Implementarea proiectului a fost asigurată de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Echipa ecopresa.md a făcut un reportaj video atunci când s-au început lucrările la instituția de învățământ pe care îl puteți urmări mai jos.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu