fbpx

Cursuri gratuite pentru operatoriii centralelor termice pe biomasă

 Cursuri gratuite pentru operatoriii centralelor termice pe biomasă

Biomasa. Foto simbol

Susține Ecopresa, distribuie!

Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de UE, oferă cursuri gratuite de instruire operatorilor centralelor termice pe biomasă din cele peste 200 de instituţii beneficiare.  Cursurile, cu o durată de 40 de ore, vor fi organizate în septembrie-noiembrie 2017.

Cursurile de instruire vor avea loc în cadrul Centrului de Instruire a Operatorilor creat cu suportul Proiectului Energiei şi Biomasă. Centrul este dotat cu centrale termice pe biomasă alimentate cu două tipuri de biocombustibil (brichete şi pelete), precum şi colectoare solare conectate la sistemele de încălzire eco. „Tehnologiile funcţionează în regim real şi permit operatorilor să cunoască, pe lângă partea teoretică, şi cea practică în gestionarea corectă a echipamentelor. Am susţinut crearea acestui centru pentru a asigura accesul la instruire al operatorilor şi după încheierea mandatului proiectului”, spune Lina Acălugăriţei, specialistă în dezvoltarea capacităţilor în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.

Instruirile sunt realizate de experţi şi practicieni în sectorul energiei regenerabile. „Operatorii învaţă cum să îşi organizeze locul de muncă pentru a asigura exploatarea în condiţii sigure a centralei termice pe biomasă, cum să gestioneze eficient sistemul de încălzire şi să asigure mentenanţa acestuia, ce acţiuni să întreprindă în cazul unor defecţiuni ale sistemului şi cum să verifice calitatea şi corespunderea biocombustibililor după tipul de centrală termică. Operatorii învaţă şi cum să întreţină corect sisteme de producere a apei calde de la energia solară”, susţine Andrei Bînzari, specialist în cadrul Centrului Unic de Instruire.

Centrul de Instruire a Operatorilor a fost creat în  decembrie 2016 în cadrul Centrului de Excelenţă în Construcţii, instituţie acreditată de Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării să ofere instruire în gestionarea sistemelor de producere a energiei termice din biomasă şi a apei calde menajere de la energia solară.

Atunci când am primit în funcţiune centrala termică pe biomasă îmi făceam griji cum să mă descurc cu atâtea butoane şi cum să nu greşesc paşii de întreţinere a ei. Tot ce e nou te sperie la început. Instruirile de care am avut parte pe loc, la centrală, mi-au fost foarte utile. Pe parcursul întreţinerii acesteia apar însă situaţii necunoscute pentru tine. Seminarele de la Centrul de Instruire m-au ajutat să găsesc răspunsuri la toate întrebările apărute pe parcurs. Şi experienţa împărtăşită de colegii de la alte şcoli şi grădiniţe pe care i-am cunoscut la instruire mi-a fost de mare folos”, spune Nicolae Enache, operator la centrala termică din s. Brătuleni, rl Nisporeni.

Peste 200 de instituţii publice din Republica Moldova sunt racordate la sisteme de încălzire pe biomasă şi 1000 de gospodării casnice sunt încălzite cu energie verde datorită suportului acordat de Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Mai multă informaţie despre Centrul de Instruire a Operatorilor este disponibilă aici.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!