fbpx

Poluarea aerului s-a redus în Moldova, în perioada pandemiei de Covid-19

 Poluarea aerului s-a redus în Moldova, în perioada pandemiei de Covid-19

Foto: mdarm.gov.md

Susține Ecopresa, distribuie!

În perioada pandemiei, în R. Moldova a fost înregistrat un nivel redus de poluare a aerului. La această concluzie s-a ajuns în baza cercetărilor elaborate de PNUD Moldova și a imaginilor surprinse de Agenția Europeană Spațială (AES).

Potrivit unui comunicat al ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cînregistrai mai mari de emisii poluante (oxizi de azot, dioxid de sulf, monoxid de carbon ș.a.) au fost observate în orașul Chișinău și în preajma centralelor electrice.

Dacă în anul 2018, în țara noastră, ozonul (O3) prezent la nivelul solului înregistra valori între 79-82 ug/m-3, atunci în anul 2020 nivelul de O3 este cuprins între valorile de 73-76 ug/m-3 în zona de sud a țării și între 67-70 ug/m-3 în zona de nord.

Conform standardelor europene privind calitatea aerului, în Republica Moldova valorile sunt admisibile, întrucât pragul de alertă privind emisiile de poluanți nu este depășit.

Studiul s-a desfășurat în scopul evaluării tendințelor privind poluarea aerului și identificării celor mai optime soluții pentru îmbunătățirea rezultatelor. Grupul de lucru a fost constituit din experți ai PNUD, ai AES și parteneri de dezvoltare.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!