fbpx

Un curs dedicat gestionării deșeurilor va începe în această toamnă. Cine poate participa?

 Un curs dedicat gestionării deșeurilor va începe în această toamnă. Cine poate participa?

Înscrie-te la cursul e-Circular „Responsabil pentru gestionarea deșeurilor”

Susține Ecopresa, distribuie!

Centrul de instruire și Consultanță „E-CIRCULAR” lansează cea de-a 2-a ediție a cursului „Responsabil pentru gestionarea deșeurilor”, un program de formare continuă dedicat celor interesați să-și aprofundeze cunoștințele în gestionarea responsabilă a deșeurilor și conformitatea cu cadrul legal specific. 

Cursul este destinat, în primul rând, entităților a căror activitate generează deșeuri, care colectează deșeuri, deținătorilor autorizației de mediu pentru gestionarea deșeurilor, persoanelor fizice/juridice interesate de domeniul managementului deșeurilor, dar și persoanelor care doresc să obțină noi competențe în domeniu.

Pe parcursul programului, participanții/participantele vor obține cunoștințe în identificarea obligațiilor legale, gestionarea corespunzătoare a deșeurilor și elaborarea unui plan de prevenire și reducere a acestora. Cursul abordează, de asemenea, utilizarea instrumentelor digitale și a platformelor online pentru gestionarea eficientă a deșeurilor.

Fotografie din cadrul primei ediții „Responsabil pentru gestionarea deșeurilor". Foto: e-Circular
Fotografie din cadrul primei ediții „Responsabil pentru gestionarea deșeurilor”. Foto: e-Circular

Potrivit Aureliei Bahnaru, președinta A.O. Centrul de instruire și Consultanță „E-CIRCULAR”, „cursul oferă competențe în domeniul managementului deșeurilor, economiei circulare și a planificării procesului de gestionare. Nu sunt doar competențe tehnice, ci și organizatorice. Este necesar pentru oricine care dorește să înțeleagă prevederile legale și să le aplice în mod eficient pentru a asigura conformitatea cu legislația de mediu.

Absolventul/absolventa Programului de formare continuă „Responsabil pentru gestionarea deșeurilor” va deține următoarele competențe:

  • Înțelegerea și aplicarea corectă a prevederilor cadrului legal privind gestionarea deșeurilor.
  • Identificarea obligațiilor legale și elaborarea Listei cerințelor legale aplicabile.
  • Încadrarea deșeurilor în lista deșeurilor. Atribuirea codului de 6 cifre. Operarea cu instrumente digitale pentru perfectarea evidenței lunare privind managementul deșeurilor.
  • Operarea cu platforma online www.siamd.gov.md cu utilizarea semnăturii electronice.
  • Inițierea unei activități de audit a deșeurilor.
  • Elaborarea și implementarea unui Plan de prevenire/reducere a deșeurilor.
  • Cunoașterea și aplicarea unor soluții practice pentru a evita încălcarea legislației de mediu în domeniul deșeurilor.
  • Cunoașterea și utilizarea instrumentelor specifice pentru circularizarea afacerii și îmbunătățirea mecanismului de gestionare eficientă a resurselor.

Trainerii ediției din acest an vor fi:

  • Aurelia Bahnaru, doctor în științe economice
  • Igor Șeremet, jurist
  • Sergiu Machidon, expert internațional 

Cursul este acreditat de Ministerul Educației și Cercetării și oferă două opțiuni de învățare – 3 module/ 6 zile, sau 2 module/ 4 zile. Primul modul este de inițiere în managementul deșeurilor, al doilea este pe subiectul organizării și planificării activității de management al deșeurilor, iar al treilea este destinat principiilor de bază ale economiei circulare.  

Studiile se vor desfășura în perioada 20, 22, 27, 29 septembrie, pe 4, 6 octombrie, vor dura cca 4 ore pe zi și vor avea loc în format mixt (online și fizic).  Prețul este de 4500 lei și respectiv, 3500 lei.

Participanții care vor susține examenul final vor primi certificatul de competență profesională (Seria CCPF). 

Lansarea oficială a acestui curs va avea loc pe 20 septembrie, iar cei interesați pot să se înregistreze, folosind linkul disponibil aici.

În conformitate cu prevederile Legii nr.209/2016 privind deșeurile, producătorii de deșeuri, cu mai mult de 10 angajați, sunt obligați să elaboreze și să implementeze acțiuni de prevenire a generării deșeurilor și să aplice etapele de gestionare ale acestora, inclusiv acțiuni de colectare separată a deşeurilor generate. În cazul instituţiilor de asistenţă medicală, Legea se aplică indiferent de numărul de angajaţi.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ludmila Hițuc