fbpx

Reducere de TVA pentru biocombustibili

 Reducere de TVA pentru biocombustibili

Biomasa. Foto simbol

Susține Ecopresa, distribuie!

Valoarea TVA pentru biocombustibili solizi, pe întregul lanț valoric, a fost stabilită la 8% începând cu ianuarie  2017.

Modificarea se conţine în Politica bugetar-fiscală și vamală pentru 2017 aprobată recent de Parlament. Potrivit documentului, taxa de 8% TVA va fi aplicată pentru livrarea biocombustibililor solizi, precum și pentru materia primă livrată pentru producerea biocombustibililor solizi (produse agricole și de silvicultură, deșeuri lemnoase).

Este o decizie  aşteptată de producătorii de biocombustibili şi reprezintă un pas concret al autorităţilor în promovarea producerii energiei din surse locale. Este important să stimulăm acest sector ce ne ajută să reducem din dependenţa energetică externă şi să dezvoltăm economia, prin crearea de noi afaceri şi locuri de muncă”, spune Ludmila Abramciuc, managera unei linii de producere a brichetelor din mun. Bălţi.

Până acum, pentru biocombustibili era aplicată cota standard a TVA de 20%, în timp ce pentru gazele naturale – 8%. Astfel, domeniul bioenergiei, care anterior era discriminat, a fost egalat cu sectorul gazier și va primi un nou impuls pentru dezvoltare.

Amintim că în ultimii cinci ani sectorul de producere a biocombustibililor s-a dezvoltat de la zero, fiind lansate peste 100 de afaceri de producere a brichetelor şi peletelor. Monitorizările realizate de Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Proiectul Energie şi Biomasă arată că 70 dintre aceştia continuă să fie active în sector.

Proiectul Energie şi Biomasă a stimulat dezvoltarea sectorului de producere a biocombustibililor prin mecanisme de leasing. Astfel, 35 de agenţi economici  au beneficiat de linii de producere a biocombustibilului, tocătoare sau balotiere în condiţii avantajoase: TVA, comisioane bancare şi alte taxe la cota 0%, cu perioada de rambursare timp de 3 ani. În total, în acest scop au fost acordaţi 1 milion de Euro, din fonduri europene”, susţine Victor Cotruţă, managerul Proiectului Energie şi Biomasă.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!