fbpx

A fost identificat terenul pentru construcția stației de epurare a apelor uzate la Soroca

 A fost identificat terenul pentru construcția stației de epurare a apelor uzate la Soroca

Nistrul la Soroca. Foto: Vadim Şterbate

Susține Ecopresa, distribuie!

În municipiul Soroca va fi construită o stație de epurare a apelor uzate. Terenul unde va fi amplasată stația a fost deja identificat. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de către Guvern.

În urma examinării mai multor locații, Guvernul a aprobat schimbul unui teren din fondul silvic – proprietate publică, din administrarea Ministerului Mediului/Agenției „Moldsilva”, aflat în gestiunea Î.S. „Întreprinderea pentru Silvicultură Soroca”, amplasat în extravilanul satului Vasilcău, raionul Soroca, cu un teren pentru amenajări și spații verzi al municipiului Soroca.

Terenul selectat reprezintă o zonă stâncoasă și are o bonitate scăzută. Din acest motiv, a fost evaluat ca fiind singurul acceptabil din punct de vedere al impactului asupra mediului și al celui social pentru stabilirea locației stației de epurare din Soroca, construcția căreia face parte din Proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație Moldova”.

Proiectul de construcție a stației de epurare are o importanță majoră, inclusiv transfrontalieră, fiind mereu subiect al discuțiilor comune cu reprezentanții autorităților publice centrale ale Ucrainei, inclusiv în Comisia nistreană moldo-ucraineană”, a menționat Iordanca-Rodica Iordanov, ministra Mediului.

Stația va fi construită în baza unui Acord de împrumut semnat între Republica Moldova și Fondul Internațional de Investiții. Costul pentru construcția stației de epurare se va ridica, estimativ, la 11 milioane de euro.

Lipsa unei stații de epurare la Soroca, ce ar filtra apele reziduale, este considerată de specialiști drept o „bombă ecologică cu efect întârziat”, deoarece de două decenii deșeurile menajere curg direct în râul Nistru. Timp de mai mulți ani, autorităţile locale și naționale au promis de nenumărate ori că vor rezolva această problemă. O sinteză a promisiunilor o găsiți pe natura.md.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Rotaru