fbpx

Iuliana Cantaragiu: „În trei ani, municipiul Soroca va avea o stație de epurare”

 Iuliana Cantaragiu: „În trei ani, municipiul Soroca va avea o stație de epurare”

Nistrul la Soroca. Foto: Vadim Şterbate

Susține Ecopresa, distribuie!

În trei ani, municipiul Soroca va avea o stație de epurare a apelor uzate. Despre aceasta a anunțat ministra mediului, Iuliana Cantaragiu, în cadrul emisiunii „Freedom” de la postul de televiziune TV8. Potrivit ministrei, banii pentru construcție vor fi împrumutați de la Fondul Internațional de Investiții.

Tocmai am votat în Guvern Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Fondul Internațional de Investiții, iar aceasta înseamnă că în trei ani municipiul Soroca va avea o stație de epurare. Ca ea să fie funcțională pe termen lung, asta depinde doar de autoritățile publice locale din municipiul Soroca”, a menționat Iuliana Cantaragiu.

Costul pentru construcția stației de epurare, estimativ, se va ridica la 11 milioane de euro. Întrebată de ce până acum nu a fost construită o astfel de stație, ministra a menționat că acest subiect a fost profund politizat. „Factorii de decizie de la nivel local și central nu știau cui să i se construiască monument. Probabil, suntem la etapa în care, chiar dacă suntem din partide diferite, am ajuns la concluzia că trebuie să fie construită stația de epurare”, a continuat șefa Ministerului Mediului.

În luna mai, Ministerul Agriculturii a anunțat că s-a început procesul de elaborare a Studiului de fezabilitate și de impact asupra mediului pentru construcția stației de epurare de la Soroca.

Lipsa unei stații de epurare la Soroca, care ar filtra apele reziduale, este considerată de specialiști drept o „bombă ecologică cu efect întârziat”, deoarece de două decenii deșeurile menajere curg direct în râul Nistru. Timp de mai mulți ani, autorităţile locale și naționale au promis de nenumărate ori că vor rezolva această problemă. O sinteză a promisiunilor o găsiți pe natura.md.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu