fbpx

Aprobat de Guvern. În Republica Moldova va apărea o lege pentru protecția populației și mediului de radiații ionizante

Susține Ecopresa, distribuie!

Executivul a aprobat o nouă lege privind cerințele de bază în securitatea radiologică. Aceasta stabilește cerințele de securitate pentru protecția sănătății umane ca rezultat al expunerii profesionale, medicale și publice la radiații ionizante, precum și împotriva pericolelor cauzate asupra mediului.

Prevederile legii se vor aplica tuturor situațiilor de expunere – planificată, existentă sau de urgență, care implică un risc de radiații ionizante și care nu pot fi neglijate din punct de vedere al protecției pe termen lung a sănătății umane, prin prisma securității radiologice asupra mediului.

Potrivit autorilor, documentul va contribui la reducerea expunerilor profesionale şi publice, la diminuarea riscului de contaminare radioactivă a mediului şi de pierdere a controlului asupra surselor de radiaţii ionizante, precum şi la sporirea transparenţei în procesul decizional conex reglementării securităţii radiologice din domeniul dat.

Până în prezent, în Republica Moldova nu a existat un act normativ care ar fi prevăzut cerințe generale și specifice de asigurare a securității şi protecției radiologice, în condițiile impactului surselor de radiații ionizante utilizate în industrie, cercetări, securitatea statului, știință, incidente sau accidente radiologice sau cele de proveniență naturală.

Proiectul legii a fost elaborat de Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice de pe lângă Ministerul Mediului.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu