fbpx

Expunerea la radiații ionizante va fi reglementată în legislație. Proiectul, pe masa deputaților

Susține Ecopresa, distribuie!

Activitățile nucleare sau radiologice, care presupun expunerea la radiații ionizate a angajaților din diferite domenii, dar și a populației în general, vor fi reglementate prin lege. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice de pe lângă Ministerul Mediului și urmează să fie examinat în Parlament.

Potrivit autorilor, documentul corespunde cu angajamentele asumate de Republica Moldova în Planul de acțiuni de realizare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Adoptarea acestui proiect de lege este necesară întrucât, până în prezent, în Republica Moldova nu este niciun act normativ în vigoare, care ar prevede cerințe generale și specifice privind asigurarea securității și protecției radiologice în condițiile impactului surselor de radiații ionizate utilizate în industrie, cercetări, securitatea statului, știință, incidente ori accidente radiologice, sau cele de proveniență naturală”, menționează autorii proiectului.

Scopul inițiativei legislative este stabilirea cerințelor de bază de securitate pentru protecția sănătății persoanelor, în cazul expunerii la radiații ionizate în condiții normale, planificate, de urgență radiologică sau nucleară.

Potrivit autorilor, proiectul de lege va contribui la reducerea expunerilor, diminuarea riscului de contaminare radioactivă a mediului, dar și la sporirea transparenței în procesul decizional conex reglementării securității radiologice.

Documentul va fi propus spre aprobare în prima lectură în plenul Parlamentului.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu