fbpx

Companiile care se implică în managementul deșeurilor ar putea fi scutite de taxa pentru poluarea mediului

Susține Ecopresa, distribuie!

Întreprinderile care asigură managementul deșeurilor și achită taxa pentru poluarea mediului ar putea beneficia de compensații. Ministerul Mediului a elaborat un proiect de lege care prevede, printre altele, că agenții economici ce asigură managementul deșeurilor ar putea fi scutiți de această plată. Prevederea ar urma să fie pusă în aplicare începând cu anul 2024.

Potrivit ministrei Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, modalitatea legală și tehnică a acestui proces urmează să fie asigurată de cadrul normativ care se elaborează acum și care urmează să fie prezentat Guvernului și Parlamentului. Declarația a fost făcută în cadrul ședinței Grupului de lucru Facilitarea către tranziția verde și comerțul transfrontalier.

La momentul actual, legea obligă toți agenții economici din Moldova care plasează pe piață produse ambalate să achite taxa pentru poluarea mediului. Însă, unele companii asigură individual sau colectiv managementul deșeurilor, adică le colectează de la consumatori, le depozitează, le valorifică sau le transmit spre procesare companiilor specializate. Totodată, sunt în continuare taxate pentru poluarea mediului, de rând cu alți agenți economici care nu aplică așa-numitul Principiu de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (REP). Antreprenorii solicită abolirea acestei taxe pentru companiile care aplică principiul REP.

Din colectarea taxei pentru poluarea mediului statul obține anual 200 de milioane de lei.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu