fbpx

Deținătorii construcțiilor hidrotehnice vor trebui să dispună de autorizația de mediu pentru folosirea apelor

Susține Ecopresa, distribuie!

Deținătorii de construcții hidrotehnice vor fi obligați să dispună de autorizația de mediu pentru folosirea apelor. În ședința de astăzi a Parlamentului, a fost aprobat, în prima lectură, un proiect de lege care vizează modalitățile prin care proprietarii construcțiilor hidrotehnice își pot exercita dreptul de folosință asupra terenului fondului apelor.

Modificările legislative propuse vor obliga deținătorii de construcții hidrotehnice să dețină autorizația de mediu pentru folosirea apelor și să întrețină obiectivul acvatic. De asemenea, se propune stabilirea unei taxe pentru folosirea terenurilor fondului apelor, inclusiv a construcțiilor hidrotehnice amplasate pe acestea.

Totodată, pentru a îmbunătăți gestionarea și utilizarea eficientă a segmentelor de râuri din afara localităților, se propune transmiterea acestora din administrarea statului în gestiunea unităților, la solicitarea argumentată a autorităților publice locale.

Vicepreședinta Comisiei mediu și dezvoltare regională a Parlamentului, Ina Coșeru, una dintre autoarele inițiativei legislative, a menționat că acest proiect face parte dintr-un set de proiecte menite să aducă o claritate și să eficientizeze managementul resurselor acvatice din Republica Moldova.

În opinia președintei Comisiei administrație publică, Larisa Voloh, coautoarea documentului, prevederile proiectului exclud inegalitatea și favoritismul și plasează pe picior de egalitate toți utilizatorii bazinelor acvatice, instituie o administrare eficientă asupra proprietății publice și responsabilizează imperativ deținătorii de construcții hidrotehnice.

Proiectul urmează să fie examinat de Legislativ în lectura a doua.

Mai jos vedeți proiectul de lege:

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu