fbpx

Statul va rambursa producătorilor agricoli TVA-ul pentru a acoperi datoriile acumulate la impozite și taxe

 Statul va rambursa producătorilor agricoli TVA-ul pentru a acoperi datoriile acumulate la impozite și taxe

Photo by Jed Owen on Unsplash

Susține Ecopresa, distribuie!

Statul va rambursa producătorilor agricoli Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) pentru acoperirea datoriilor la mai multe tipuri de impozite și taxe de stat. Deputații au aprobat, în lectura a doua, proiectul de Lege privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli.

Documentul a fost elaborat în scopul diminuării impactului negativ asupra agenților economici din domeniul agriculturii și industriei alimentare, cauzat de calamitățile naturale, de creșterea prețurilor la inputuri, de ruperea lanțurilor logistice urmare a războiului Rusiei în Ucraina, de embargoul impus de către Federația Rusă asupra producției de origine vegetală din țara noastră.

În contul agenților economici din sectorul agricol s-au adunat sume semnificative, provenite din diferența cotelor la TVA. Respectiv, proiectul de lege prevede lansarea programului de restituire a TVA din contul contribuabilului pentru achitările impozitelor și taxelor datorate statului.

Rambursarea Taxei pe Valoare Adăugată se va efectua pentru perioadele aprilie 2022 – iunie 2023. În programul respectiv se vor încadra agenții economici care activează în domeniul agriculturii și care au suportat pierderi ale producției agricole de peste 50%, pe o suprafață de minim 50% din totalul terenurilor, ca urmare a calamităților naturale produse în anul 2022.

Pentru acoperirea acestor cheltuieli, din bugetul de stat vor fi alocați aproximativ 200 de milioane de lei.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu