fbpx

VIDEO/ Răspunde sau Glumește cu Nikko T., interpret. CURIOZITĂȚI DESPRE APĂ

 VIDEO/ Răspunde sau Glumește cu Nikko T., interpret. CURIOZITĂȚI DESPRE APĂ
Susține Ecopresa, distribuie!

Când eram mici, fiecare din noi am avut curiozitatea să aflăm, atunci când priveam un pahar cu gheață, de ce se întâmplă acest fenomen. În episodul de azi vom discuta cu Nikko T. anume despre apă.

Știi de ce gheața plutește pe apă? Răspunsul l-am descoperit mult mai târziu, deja la școală, când profesoara de chimie a explicat că hidrogenul permite gheții să plutească pe apă (H2O) — legăturile de hidrogen împing în direcții opuse moleculele de apă înghețată, scăzându-le densitatea. De obicei, în schimb, substanțele sunt mai dense în stare solidă decât în stare lichidă. Apa este singura substanță care este mai puțin densă atunci când se află în stare solidă. Apa înghețată este cu 9% mai ușoară decât apa lichidă, fapt care explică de ce plutește gheața. (sursa: https://ro.scribd.com)

L-am cunoscut pe Nikko T. încă în anii de facultate, când ambii cântam în corul LIRA, dirijat de Svetlana Veselovschi, din cadrul Facultății de Arte Frumoase a Universității de Stat din Moldova. Pe atunci, ambii visam să devenim vedete într-o bună zi. Nikko T. și-a continuat cu fermitate drumul spre visul său. I-am urmărit evoluția în timp, apreciind ambiția de a-și materializa toate ideile. Zi de zi a exersat în fața pianului, chiar și atunci când vocea nu-i suna foarte bine. Perseverența și timpul l-au ajutat să-și modeleze timbrul vocal, să-și descopere și alte calități și să-și construiască o imagine scenică.

Deoarece corul LIRA este o familie pentru fiecare din noi, mi-am propus să-l invit pe Nikko T. în emisiune. În pofida faptului că Nikko T. nu a spus glume, am avut șansa să descopăr istorii sincere din copilărie, dar și din perioada când se manifesta în corul LIRA. Tradiționalul îndemn al ediției de astăzi este să păstrăm sursele de apă potabilă, să evităm poluarea acestora, pentru că de ele depinde viața noastră.

Reamintim că emisiunea „Răspunde sau Glumește” apare o dată la două săptămâni pe www.ecopresa.md, YouTube, Facebook și TikTok. La radio EcoFM este difuzată în fiecare zi de sâmbătă, la ora 12.00. Ne auzim în curând, cu zâmbetul pe față și atenți față de mediu. Gând bun tuturor!

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!