fbpx

Puiul a căzut din cuib: ce facem?

 Puiul a căzut din cuib: ce facem?
Susține Ecopresa, distribuie!

În perioada cuibăritului, se întâmplă să întâlnim pui de păsări căzuți din cuib. Cum să procedăm în asemenea cazuri, pentru a-i salva? Ne spune Nicolae Romanovici, ornitolog și specialist al rezervației naturale „Iagorlîc”.

Ce facem dacă am găsit un pui de pasăre căzut din cuib?

La început, trebuie să examinăm puiul, să vedem dacă nu este rănit. Dacă are o parte din pene, cel mai probabil este că învață să zboare. În acest caz, trebuie să-l punem pe un loc mai înălțat, cum ar fi o tufă sau o ramură de copac, pentru a nu fi prins de prădători.

Ornitologul Nicolae Romanovici spune că, de regulă, părinții puilor căzuți din cuib sunt în apropiere și vor avea grijă de el.

Există excepții

Nicolae mai spune că în cazul unor păsări cum ar fi cocostârcii, părinții manifestă cruzime față de puii care sunt mai slabi și îi pot împinge în afara cuibului. În asemenea situații, trebuie să apelăm la specialiști care ar putea îngriji pasărea.

Dacă puiul este rănit?

Singura acțiune corectă în acest caz este contactarea unui specialist care-i va asigura îngrijirea necesară. Asemenea specialiști pot fi găsiți la clinica Grădinii Zoologice sau în grupurile de voluntari specializați în domeniul protecției păsărilor.

Pentru transportarea puiului este recomandată folosirea unei cutii dintr-un material moale, cum ar fi cartonul, în care vom face găuri pentru a asigura circulația aerului. Dimensiunile cutiei trebuie să fie suficient de mari, pentru ca pasărea să nu se sufoce, însă nu exagerat de mari, pentru ca aceasta să se traumatizeze în timpul transportării.

Greșeli de evitat 

Unul dintre principalele sfaturi este să nu ne grăbim să luăm pasărea acasă. Din mai multe motive. Puiul poate să moară imediat, dacă îl hrănim cu mâncare necorespunzătoare. De asemenea, acasă nu-i putem oferi pregătirea necesară pentru viața în natură – câți viermi să mănânce și ce tip de viermi anume. Din acest motiv, nu se va putea adapta condițiilor din libertate.

„Este important să acționăm cu prudență și să nu atingem imediat pasărea. Mai întâi, să-i evaluăm starea de sănătate, pentru că păsările pot fi purtătoare de diverse boli ce se pot transmite la om”, subliniază ornitologul.

Mai multe informații despre cazuri în care găsiți un pui de pasăre pot fi accesate deschizând acest link.

CITEȘTE ȘI: Rândunica este „Pasărea anului 2024” în Republica Moldova

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Anastasia Gherman