fbpx

VIDEO/ Răspunde sau Glumește cu Natalia Pîslaru, ziaristă. Curiozități despre păsări

 VIDEO/ Răspunde sau Glumește cu Natalia Pîslaru, ziaristă. Curiozități despre păsări
Susține Ecopresa, distribuie!

Aproximativ 600 de milioane de păsări din Uniunea Europeană au dispărut în ultimii 40 de ani, potrivit unui studiu recent asupra biodiversităţii și populaţiei de păsări, informează DPA și Agerpres. Pentru a educa și conștientiza importanţa păsărilor în ecosistemul nostru, am descoperit împreună cu invitata emisiunii, Natalia Pîslaru, diferite curiozităţi despre vietăţile cu aripi.

În ultima săptămână de vară, lansăm pe platforma Ecopresa ultimul episod al emisiunii „Răspunde sau Glumește”. De această dată, discutăm despre prietenii noştri cu pene și curiozităţi din viața lor. Am optat pentru acest subiect deoarece, cu regret, tot mai multe specii de păsări dispar sau sunt pe calea dispariţiei, iar noi ne-am propus să readucem în vizorul publicului nostru informații relevante.

Potrivit studiului sus-menționat, experții constată dispariţia unei păsări din şase, ceea ce reprezintă un declin de 17-19% de la normalitate. Bunăoară, vrabia comună este deosebit de afectată, cu un declin de 247 de milioane de exemplare, urmată de codobatura galbenă, cu 97 de milioane de exemplare, de graur, cu 75 de milioane de exemplare şi de ciocârlie, cu 68 de milioane de exemplare.

Potrivit dr. Fiona Burns, prof. în epidemiologie în cadrul unui institut din Londra, nu au existat constatări clare privind motivul declinului. Poluarea atmosferică şi o reducere semnificativă a cantităţii de hrană pot contribui la acesta. „Multe dintre speciile care se confruntă cu cel mai mare declin al populaţiei sunt specii asociate agriculturii şi este bine documentat faptul că modificările determinate de politici cu privire la modul în care ne folosim terenurile agricole pentru a produce alimente sunt asociate cu reducerea biodiversităţi”, subliniază F. Burns.

Prin intermediul acestei ediții, am vrut să lăsăm grijile cotidiene pentru mai târziu şi să fim mai aproape de păsări cu inima. Pe lângă curiozitățile despre păsări, un farmec deosebit îi conferă episodului de încheiere a proiectului „Răspunde sau Glumește” profunzimea gândirii și experienţa de viaţă a protagonistei. Natalia este o ziaristă care, în acest moment din viața ei, a decis să mai exploreze un domeniu. S-a reorientat spre studii de calificare suplimentară și a optat pentru Psihopedagogie. Aceste studii universitare au adus-o într-o nouă etapă de dezvoltare personală, pentru că le-a făcut la maturitate și a fost un proces conștient.

Invitata susţine că mai are multe de explorat. A absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Stat din Moldova, iar recent a mai obţinut o nouă diplomă, cea care certifică studiile ei în Psihopedagogie. Despre cariera sa relatează succint, dar cu pasiune. În redacțiile în care a activat a avut și „șefi”, și „lideri”, dar și  mentori care au ghidat-o până dincolo de stereotipuri. O reprezintă mai ales munca în teren, cu peniţa în mână. Mereu a admirat oamenii care au curaj să facă o schimbare și care nu se plâng de greul vieții, aceştia devenind ulterior eroii articolelor sale.

Experiența acumulată până azi este avantajul ei cel mai mare, având oportunități diverse de a învăța de la oameni înțelepți și erudiți în domeniul Educației. Natalia este tipul de om ce obţine totul prin muncă și nu datorează nimănui explicații. Calitățile care o definesc sunt punctualitatea, ambiția şi corectitudinea.

Tradiționalul îndemn al emisiunii este să avem grijă de păsări. Emisiunea „Răspunde sau Glumește” apare pentru ultima dată pe www.ecopresa.md, şi pagina acesteia de YouTube, unde puteţi găsi toate cele 10 episoade publicate până acum.

Vom fi recunoscători dacă veţi rămâne în continuare alături de noi să descoperim împreună alte curiozități despre mediu și nu numai. Proiectul a fost sprijinit de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, cu susținerea Suediei, în colaborare cu Radio Eco FM.

Pentru noi a venit momentul să ne desfacem aripile şi să părăsim cuibul matern. După acest episod, proiectul își va continua propria cale la Radio EcoFM, în fiecare zi de sâmbătă, la ora 12.00. Vor fi lansate propriile pagini de YouTube, Facebook, Instagram şi TikTok. Ne auzim în curând, cu zâmbetul pe față și atenți față de mediu.

Gând bun tuturor!

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!