fbpx

STUDIU. Reducerea consumului de carne combate schimbările climatice

 STUDIU. Reducerea consumului de carne combate schimbările climatice

Foto: playtech.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Reducerea consumului de carne şi produse lactate în ţările cele mai bogate ar contribui cu reducerea cu peste 60% a emisiilor de gaze cu efect de seră rezultate din activităţile agricole, pe lângă faptul că ar îmbunătăţi sănătatea populaţiei, arată o cercetare publicată de revista ştiinţifică Nature Foods, scrie Agerpres.

Dacă reducem consumul de carne vor fi de asemenea ‘eliberate’ terenuri pentru alte culturi şi împăduriri, ceea ce ar relaxa mult ecosistemele şi ar spori securitatea alimentară în întreaga lume”, remarcă Martin Bruckner, profesor la Universitatea de Economie din Viena (WU) şi unul dintre autorii studiului.

Aceste „terenuri eliberate” ar putea capta circa 100 de miliarde de tone de CO2, ceea ce ar contribui la atingerea obiectivului de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius faţă de era preindustrială, asumat la recenta conferinţă COP26 privind schimbările climatice.

Studiul, intitulat „Schimbarea dietei naţiunilor cu venituri înalte poate conduce la un dublu beneficiu climatic”, analizează impactul ambiental al unei aşa-numite diete sănătoase planetare în 54 de ţări dezvoltate. O dietă sănătoasă la nivel planetar este descrisă ca fiind bazată în special pe vegetale şi pe un consum mai redus de produse de origine animală, zahăr şi grăsimi saturate.

Deşi producţia de legume contribuie şi ea la încălzirea globală, autorii studiului propun mai multe strategii pentru a o face mai prietenoasă cu mediul. „Măsura cea mai simplă şi evidentă de diminuare a emisiilor de gaze cu efect de seră este reducerea principalelor surse, adică creşterea animalelor (în special bovine), producţia de orez şi schimbarea modului de folosire a terenurilor”, susţine Bruckner.

Însă, remarcă el, punerea în practică a unor asemenea măsuri este limitată de actualele politici agricole ale Uniunii Europene. UE este cel mai mare exportator de carne de porc, principalii producători fiind Germania, Spania şi Franţa. Dacă aceste ţări nu-şi reduc producţia şi nu recunosc cu onestitate” gravitatea situaţiei, „lumea nu va reuşi să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius”, subliniază cercetătorul menţionat.

În opinia sa, „fie ţările occidentale îşi reduc consumul de carne în mod controlat, fie mai devreme sau mai târziu schimbările climatice vor reduce producţia mondială de alimente şi vor obliga pe toată lumea să-şi scadă consumul”.

Evitarea catastrofei climatice va necesita schimbări în stilul nostru de viaţă şi în economiile noastre, dincolo de cumpărarea de produse locale şi de amplasarea unor panouri solare pe acoperişul clădirilor”, concluzionează coautorul studiului.


Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu