fbpx

Își doresc să curme actele de corupție la nivel local. „Tinerii gardieni anticorupție” au intrat în acțiune, la Ștefan Vodă

 Își doresc să curme actele de corupție la nivel local. „Tinerii gardieni anticorupție” au intrat în acțiune, la Ștefan Vodă

Alegerea membrilor în Consiliul „Tinerii gardieni anticorupție” din orașul Ștefan Vodă

Susține Ecopresa, distribuie!

Tinerii din orașul Ștefan Vodă au creat un consiliu prin care se implică în monitorizarea, prevenirea și reducerea actelor de corupție. Membri ai Consiliului au fost aleși 14 tineri care vor fi puntea de legătură dintre semenii lor și profesori, autorități și alți membri ai comunității. Ei vor ajuta tinerii să înțeleagă cum pot să prevină și să excludă actele de corupție, dar și orice altă formă de discriminare.

Consiliul a fost denumit „Tinerii gardieni anticorupție” din orașul Ștefan Vodă și deja și-a început activitatea, fiind creat în cadrul unui proiect realizat la nivel local de Asociația Obștească „Mișcarea Ecologistă Ștefan Vodă”.

Pe parcursul următoarelor luni, echipa de tineri și de proiect va organiza diverse evenimente de informare și conștientizare pentru tineri și profesori. Și-au propus ca să ajungă la cca 300 de tineri și 50 de reprezentanți ai instituțiilor publice cărora să le vorbească despre importanța prevenirii și combaterii corupției la nivel local. Au și un obiectiv: toleranța zero față de fenomenul corupției în rândul cetățenilor.

În luna martie, au fost desfășurate activitățile de lansare a proiectului, seminare informative cu participarea elevilor și părinților, pentru a discuta fenomenul corupției la nivel local.

Echipa de proiect și-a propus să măsoare gradul de cunoaștere de către localnici a Legii transparenței, accesului la informație și să identifice probleme cu referire la actele de corupție din localitate.

Tinerii din Ștefan Vodă sunt determinați să se implice în monitorizarea, prevenirea și reducerea actelor de corupție
Tinerii din Ștefan Vodă sunt determinați să se implice în monitorizarea, prevenirea și reducerea actelor de corupție

Chiar dacă are un eșantion mic, de numai 21 de persoane, răspunsurile scot în evidență interesul față de dezrădăcinarea problemei. De exemplu, majoritatea respondenților se manifestă în acțiuni de prevenire a actelor de corupție: nu participă la colectarea ilegală de bani, explică altor părinți că strângerea banilor este ilegală. Ei au lansat și propuneri pentru reducerea cazurilor de corupție în școală, câteva dintre ele fiind: „părinții să nu inițieze colectări de bani”, „să nu dăm mită la ocazii, de sărbători sau pentru a obține o hotărâre pentru careva lucruri”, „profesorii să nu se implice, să nu ceară cadouri, să nu le aștepte și să le refuze dacă li se dau”, „trebuie ședințe mai des”.

Urmează o serie de alte activități cu participarea tinerilor, dar și a părinților și profesorilor: formarea tinerilor ambasadori în prevenirea actelor de corupție, sesiuni informative, o dezbatere publică, teatru civic anticorupție, chiar și un festival al inițiativelor anticorupție.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!