VIDEO: Fluturele ce seamănă cu pasărea colibri – o insectă fascinantă și un polenizator prețios
Peste 64 mii de arbori plantați în Zona Ramsar Nistrul de Jos
Zăpada și frigul nu i-a oprit pe doritorii de a planta o pădure. Plantarea a avut loc pe unul dintre terenurile degradate din satul Popeasca, raionul Ștefan Vodă, sub auspiciul Președinției Austriei în cadrul Uniunii Europene, la invitația ES dna Christine Freilinger, Ambasadoarea Austriei în Republica Moldova.
Sâmbăta, 17 noiembrie 2018, la Popeasca, împreună cu voluntarii localnici și din Chișinău, la plantare au participat ES dl Peter Michalko, Șeful Delegației UE în Republica Moldova, precum și Ambasadori și reprezentanți ai Agențiilor de dezvoltare din țările UE în Republica Moldova. În calitate de voluntari s-au implicat și reprezentanți ai Armatei Naționale, ai Serviciului Protecție Civilă, ai Poliției și Primăriilor din zona Ramsar, cât și membrii ONG-urilor din raionul Stefan-Voda.
Astfel, au fost plantați peste 20 de mii de arbori și arbuști, pe ultimele 4 ha din terenul selectat.
În total, în zona selectată, au fost plantați peste 64000 de arbori și arbuști de diferite specii. Scopul acțiunii este a proteja solul, flora și fauna din zona Ramsar „Nistrul de Jos”, dar și de a contribui la formarea rețelei ecologice la nivel local, în conexiune cu rețeaua națională și cea Pan-Europeană de pe râul Nistru.
Terenul plantat este situat lângă Grădinile Nighicea din imediata apropiere a luncii r. Nistru, care reprezintă unica și cea mai veche plantație de copaci fructiferi de peste 100 ani din Republica Moldova, cu multe izvoare care alimentează unul din principalele râulețe locale ce se revarsă în r. Nistru.
Acțiunea reprezintă și un omagiu în memoria dlui Alexei Andreev, Doctor Habilitat, care a stat la baza promovării valorilor ecologice ale zonei, fiind şi un promotor înflăcărat al creării Parcului Național „Nistrul de Jos”.
În viitorul apropiat, vor fi plantate alte peste 15 hectare de fâșie de protecție în 18 localități din componența Zonei Ramsar „Nistrul de Jos”: 13 localități din partea dreptă și 5 localități din partea stângă a r. Nistru.
Evenimentul de plantare a fost organizat de către Societatea Ecologică „Biotica”, A.O. EcoContact și A.O. Parcurile Viitorului, în cadrul proiectului Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltarea instituțională în Zona Ramsar „Nistrul de Jos”. Proiectul este implementat cu sprijinul financiar al Austrian Development Agency din fondul programului Austriac de Dezvoltare și Cooperare