fbpx

Puiul de leu observat la Ștefan Vodă se află sub supravegherea Inspectoratului pentru Protecția Mediului. „Este aparent sănătos”

Susține Ecopresa, distribuie!

Puiul de leu, care a fost observat acum câteva zile într-o pădure din raionul Ștefan Vodă, se află și acum în grija moldoveanului în gospodăria căruia a fost găsit. Deși anterior Inspectoratul pentru Protecția Mediului a anunțat că felina va fi transferată la Grădina Zoologică din Chișinău, acest lucru nu s-a întâmplat din lipsa condițiilor necesare de îngrijire.

Contactat de ecopresa.md, Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, a menționat că puiul de leu în vârstă de șase luni este sub supravegherea angajaților IPM.

Am înaintat o solicitare către Grădina Zoologică din Chișinău pentru a prelua acest leu în îngrijire, dar am primit răspuns că Grădina Zoologică nu are condițiile necesare pentru întreținerea animalului. De aceea, am luat decizia să fie îngrijit ca și până acum, adică să rămână la locul unde se afla, doar că este sub supravegherea angajaților Inspectoratului”, a spus Ion Bulmaga.

Puiul de leu a fost zărit acum cinci zile într-o fâșie forestieră de pe malul fluviului Nistru. Imaginile video în care este zărit animalul sălbatic au fost făcute publice de un grup de pescari. Ulterior, s-a autosesizat IPM și a anunțat că animalul urma să fie transferat la Grădina Zoologică, având în vedere că este interzisă întreținerea unui mamifer sălbatic în condiții de casă. „În urma informațiilor apărute în presă, aduc la cunoștință că animalul în vârstă de șase luni se plimba alături de stăpân. Din cele raportate, acesta i-a fost adus în dar cetățeanului moldovean de Grădina zoologică de la Odesa, în semn de mulțumire pentru suportul acordat refugiaților. La momentul actual, inspectorii de mediu verifică legalitatea introducerii în țară a animalului, precum și posibilitatea plasării acestuia la Grădina ZOO”, anunța atunci șeful IPM.

Ulterior, instituția a precizat că bărbatului i-a fost intentat un proces-verbal.

Contactat de jurnaliști, bărbatul la care a fost găsit animalul sălbatic a declarat că puiul de leu se află la el deja de cinci luni și că l-a primit în dar de la o asociație ucraineană, acesta fiind adus din zona orașului Mariupol. Potrivit lui, puiul de leu s-a născut în timpul unui bombardament, iar mama lui a refuzat să-l hrănească.

În Moldova, leul a fost alăptat de o cățea de rasă Husky, le-a mai spus bărbatul jurnaliștilor de la tv8.md.

În urma verificărilor efectuate de către inspectorii de mediu, s-a constatat că animalul este vaccinat, aparent este sănătos și îngrijit.

Șeful Inspectoratului susține că poartă discuții cu o asociație de protecție a animalelor din România pentru a găsi soluții de găzduire a mamiferului. Totodată, Ion Bulmaga spune că a înaintat un demers către Serviciul Vamal, prin care solicită să fie inițiată o anchetă pentru a afla cum a ajuns animalul pe teritoriul țări. „Există suspiciuni că a ajuns pe cale ilegală”, a notat șeful IPM.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu