fbpx

Şeful IPM, Ion Bulmaga: „Un inspector de mediu nu poate fi şi vânător”

 Şeful IPM, Ion Bulmaga: „Un inspector de mediu nu poate fi şi vânător”

Foto: politia.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Cazul inspectorului de mediu rănit la vânătoare a adus în actualitate subiectul compatibilităţii funcţiilor ce presupun protecţia mediului cu ocupaţia de vânător. 

Şeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM), Ion Bulmaga, a solicitat să-i fie prezentată o listă a tuturor inspectorilor de mediu care practică vânătoarea. Aceştia, potrivit lui, vor trebui să aleagă: ori practică în continuare vânătoarea şi renunţă la activitatea de inspector de mediu, ori rămân inspectori de mediu şi nu mai participă la vânătoare.

Şeful IPM, Ion Bulmaga. Sursa: voceabasarabiei.md

„Eu cred că n-o să mai avem niciun vânător la IPM”, a declarat Ion Bulmaga pentru Ecopresa. El a povestit că anterior le-a mai pus această condiţie inspectorilor de mediu care practicau vânătoarea, dar „se vede că nu toţi au renunţat” la aceasta. „În opinia mea, este incompatibil ca un inspector de mediu să fie şi vânător”, a spus el.

Bulmaga a afirmat că printre angajaţii aparatului central al IPM nu sunt vânători. Potrivit lui, practicarea vânătorii şi funcţia de inspector de mediu nu constituie „conflict de interese” conform cadrului legal. La angajarea în funcţie, inspectorilor de mediu nu li se cere în mod oficial să nu mai participe la vânătoare.

Ion Bulmaga a informat că IPM a pornit o anchetă internă pe cazul rănirii la o vânătoare de mistreţi a șefului subdiviziunii teritoriale a Inspectoratului pentru Protecția Mediului Hâncești, Vasile Moraru. Bulmaga a precizat că vânătoarea s-a desfăşurat „în afara orelor de serviciu”, pe un teritoriu al „fondului cinegetic privat”, nu din proprietatea statului.

Vasile Moraru se află la spital, iar doi participanţi la vânătoare au fost reţinuţi

Cazul s-a întâmplat duminică după-amiază, în ziua de 14 ianuarie (când moldovenii îl sărbătoresc pe stil vechi pe Sfântul Vasile), în extravilanul localității Caracui din raionul Hâncești.

Potrivit Poliţiei, bărbatul rănit (Vasile Moraru, 34 de ani) a fost transportat de urgență la spitalul raional Hâncești pentru îngrijiri medicale. Acum este în stare conştientă. El a declarat că s-a autoîmpuşcat, accidental. Împreună cu alte 16 persoane, majoritatea fiind rude între ele, Moraru a organizat o vânătoare de mistreți. Toţi cei 17 participanţi deţineau legal armele de vânătoare şi aveau carnete de vânător. După incident, toate armele au fost ridicate, iar două persoane au fost reținute. Deşi Moraru a declarat că s-a rănit accidental, polițiştii şi procurorii studiază toate circumstanțele şi „examinează și alte versiuni”.

Postări asemănătoare

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic