VIDEO: Fluturele ce seamănă cu pasărea colibri – o insectă fascinantă și un polenizator prețios
Inspectoratul pentru Protecția Mediului va face un control repetat al copacilor mutilați în timpul reparației trotuarelor
După ce ecopresa.md a publicat un material amplu despre mutilarea arborilor seculari în timpul reparației trotuarelor din Chișinău, Inspectoratul pentru Protecția Mediului anunță că a început o serie de controale suplimentare pe șantiere. Totuși, controalele sunt anunțate doar la lucrările efectuate pe strada 31 august 1989 „în scopul evaluării daunelor suferite de arbori, în special de platani, urmare a lucrărilor de reparație a trotuarelor și construcției parcărilor în centrul istoric al orașului”.
Inspectoratul anunță că informațiile și datele acumulate vor fi înaintate organelor de anchetă pentru a putea lua măsurile legale necesare pentru sancționarea celor responsabili. Totodată, oamenii legii deja au fost sesizați pe marginea acestei situații.
Ion Caliniuc, șeful adjunct al Inspecției pentru Protecția Mediului Chișinău, a declarat pentru ecopresa.md că prima parte a controalelor a avut loc în lunile ianuarie-mai, anul curent, în care a fost constatată vătămarea fără grad de încetare a creșterii a 122 de arbori în centrul istoric, nu numai pe strada 31 august. „Am estimat un prejudiciu de peste 70 de mii de lei și am înaintat o decizie de suspendare a lucrărilor la Primărie și am trimis materialele organelor de drept”, a menționat Ion Caliniuc.
Inspectorul susține că instituția pe care o reprezintă, cât și organele de drept, au păreri diferite în situația vătămării arborilor și că acum caută o soluție legală pentru a sancționa persoanele responsabile de aceste activități.
„Lucrările sunt efectuate de mai mulți agenți economici și sunt patronate de către Primăria municipiului Chișinău. Am canalizat pretențiile către administrația publică locală. În conformitate cu legislația urbanistică, responsabil de tot ce se petrece în municipiul Chișinău este Primăria”, a precizat Ion Caliniuc.
În plus, inspectorul susține că este calculat prejudiciul adus și de amenajarea parcărilor în centrul istoric al Chișinăului. „Conform legislației, construcția acestor parcări trebuia coordonată cu Ministerul Mediului și Ministerul Culturii pentru că centrul istoric are statut de zonă protejată, având importanță națională.
Acum câteva zile, pe ecopresa.md a fost publicat un material amplu despre situația deplorabilă în care se află copacii în regiunile unde se repară trotuarele în capitală. Reporterul Ecopresa a descoperit imagini dezastruoase la fața locului, a vorbit cu specialiști în domeniu despre afectarea acestor copaci, riscurile acestor acțiuni și care ar fi soluțiile pentru a redresa situația.
Povestea mutilării rădăcinilor copacilor pe porțiunile aflate în lucrări de renovare a început în decembrie, anul trecut, cu intensificări în aprilie, anul curent și observăm un nou val chiar acum, în iulie. Străzile 31 August 1989, Mihai Eminescu, Serghei Lazo și Nicolae Zelinski din capitală sunt câteva locații de reper, unde putem vedea cu toții acest proces de distrugere a arborilor.
Ce au spus experții despre problema rădăcinilor tăiate, în ce măsură sunt afectați copacii și ce urmări pot fi citiți în materialul colegei noastre Ludmila Hițuc: [FOTO/VIDEO] Repară trotuarele și mutilează copacii. Câtă viață mai au arborii cu rădăcinile tăiate?