fbpx

STOP tăierilor în păduri. Un ordin emis de ministrul Mediului prevede sistarea tăierilor până la sfârșitul anului

 STOP tăierilor în păduri. Un ordin emis de ministrul Mediului prevede sistarea tăierilor până la sfârșitul anului

Pădurea ne ajuă să reducem nivelul de CO2. Foto: Natura.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Un ordin, prin care dispune sistarea tuturor tipurilor de lucrări silvico-tehnice în fondul forestier de stat, a fost emis de Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU, se spune într-un comunicat al ministerului.

Același comunicat spune că ordinul nr. 81 din 13 martie 2020 prevede sistarea tuturor tipurilor de tăieri planificate pentru perioada anului curent în pădurile natural – fundamentale.

Astfel, se interzice defrișarea copacilor din pădure, sub oricare formă: tăierea de produse principale, tăieri de produse secundare și alte tăieri.

Ordinul a fost expediat pentru informare și executare necondiționată Agenției Moldsilva și tuturor entităților subordonate, pentru ca administratorii entităților silvice să asigure respectarea și îndeplinirea acestuia.

Totodată, conform ordinului, entitățile subordonate Agenției Moldsilva vor recepționa masa lemnoasă recoltată în urma lucrărilor de exploatare a tuturor parchetelor.

În context, recepționarea producției lemnoase în parchetele nefinalizate va fi efectuată în strictă conformitate cu prevederile Ghidului pentru lucrări de punere în valoare a masei lemnoase destinate exploatării, recepție, atestare a parchetelor, aprobat în anul 2017.

În cazul nerespectării prevederilor ordinului, administratorii entităților silvice vor fi sancționați disciplinar, în conformitate cu legislația în vigoare.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!