fbpx

„Furt de lemn în valoare de 2.772.000 lei”. Iuliana Cantaragiu, despre neconformitățile la un ocol silvic din Hîncești

 „Furt de lemn în valoare de 2.772.000 lei”. Iuliana Cantaragiu, despre neconformitățile la un ocol silvic din Hîncești

Imagine simbol: focus-energetic.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Într-un singur ocol silvic din Republica Moldova s-au depistat neconformități care ar putea duce la un furt de lemn în valoare de peste 2,7 milioane de lei. Este vorba despre Ocolul silvic Bujor al Întreprinderii pentru silvicultură Hâncești. Neconformitățile au fost depistate după ce reprezentanții Inspectoratului pentru Protecția Mediului au efectuat verificări ale cererilor pentru obținerea autorizațiilor de tăieri. Despre aceasta a anunțat ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu.

Potrivit ei, Inspectoratul pentru Protecția Mediului este în proces de verificare a cererilor depuse de Întreprinderile silvice pentru obținerea autorizațiilor de tăieri. Verificarea se face la fața locului, prin compararea datelor scrise în cerere cu ceea ce-i în realitate în teren.

Ca să vă dau un singur exemplu: în urma verificării a 22 de parchete în Ocolul Silvic Bujor a Întreprinderii pentru silvicultură Hâncești s-a constatat că neconformitate a realității cu actele în mărime de 3234 m3 de masă lemnoasă, ceea ce înseamnă cam 4620 metri steri, care înmulțit la 600 lei/metru ster (prețul mediu de vânzare a lemnului de foc), înseamnă un furt de lemn în valoare de 2.772.000 lei. Și asta e doar într-un singur ocol silvic!”, a menționat Cantaragiu pe o rețea de socializare.

Anterior, Agenția Moldsilva a anunțat că în cel puțin trei întreprinderi de silvicultură au fost găsite mai multe nereguli în procesul de gestionare. În unele s-a depistat surplus de masă lemnoase, în altele diminuarea volumului sau vânzarea lemnului fără documente de proveniență. Potrivit unui comunicat al Agenției Moldsilva, neregulile și ilegalitățile depistate arată o atitudine iresponsabilă din partea unor angajați din ramura silvică în procesul de gestionare a resurselor forestiere.

CITEȘTE ȘI: Sute de metri cubi de lemn, tăiați în plus. Ilegalități și neregulile depistate la mai multe întreprinderi silvice

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu