fbpx

VIDEO/ „IPM va ajunge cu controlul la fiecare pădurar”. Șeful IPM anunță că s-au depistat mai multe ilegalități în pădurea din Dondușeni

 VIDEO/ „IPM va ajunge cu controlul la fiecare pădurar”. Șeful IPM anunță că s-au depistat mai multe ilegalități în pădurea din Dondușeni
Susține Ecopresa, distribuie!

Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului anunță că va semna o interpelare către directorul Moldsilva după ce inspectorii de mediu au descoperit mai multe ilegalități într-un ocol silvic din Dondușeni. Mai mult, potrivit lui Bulmaga, pădurarul responsabil de paza și protecția fondului forestier, ar fi desfășurat acțiuni ilegale. Mai exact, aceasta ar fi permis recoltarea unor copaci, drept răsplată pentru munci efectuate în ocolul silvic aflat în gestiune.

Ecopresa.md a telefonat la Moldsilva pentru o reacție la acest subiect. Am fost direcționați la șeful secției juridice Dorin Poverjuc, care deocamdată nu a răspuns la apelurile noastre. Vom reveni cu detalii la subiect, imediat ce avem un răspuns.

Potrivit șefului IPM, de către inspectorii de mediu în urma unei razei din 16 februarie efectuată în baza unei sesizări, au fost depistate următoarele încălcări:

– Un cetățean transporta copaci uscați de specie cireș (doborâturi de vînt) cu un tractor. Potrivit bărbatului, masa lemnoasă menționată în volum de circa 2 m/st a fost recoltată din cadrul sect. silvic nr. 8 în calitate de remunerare financiară pentru lucrările efectuate anterior în sectorul silvic menționat. Mai mult, la o distanță de circa 500 m în cadrul aceluiași sector silvic a mai fost auzit sunete produse de altă unitate de transport de tip tractor.

2. Al doilea caz de încălcare a fost depistat la circa 500 metri din apropierea cantonului silvic menționat. Potrivit inspectorilor, a fost depistat un caz de tăiere ilegală săvârșit de doi săteni din Climăuți, în prezența doamnei pădurar, care ar fi încărcat ramuri tr-un tractor tractat cu o remorcă, precum și soțul d-nei pădurar ce se afla la fața locului.

Inspectorii de mediu au găsit la la fața locului stive de lemn de specie cireș și stejar în volum de 5,18 m/st, precum și cioate a arborilor și copacilor de specii diferite extrase din sol prin metoda de căzănire, dintre care: de specie cireș cu diametre cuprinse între 10 și 33 de centimetri și de stejar cu diametrul de 32 cm; 34 cm.

Inspectorii de mediu anunță că:
Volumul masei lemnoase tăiat în mod ilegal este de 3,19 m3.
Prejudiciul cauzat mediul în urma acestor acțiuni este de 2350,80 lei.
Costul masei lemnoase tăiat în mod ilegal este de 3282,51 lei.

Pe cazul dat de către angajații IPM Dondușeni au întocmit procese verbale de contravenție cu stabilirea amenzilor de 1500 de lei și a unui prejudiciu de 2350,80 lei unui bărbat și o amendată de 600 de lei altui.

Potrivit șefului IPM, Ion Bulmaga, pădurarul a refuzat să recunoască faptul că a autorizat în mod ilegal tăierea arborilor și copacilor menționați, astfel a fost întocmit un proces verbal în lipsa dumneaei. Celelalte persoane depistate la fața locului urmează a fi citați pentru a se prezenta la sediul IPM pentru soluționarea cazului

„Reiterez că IPM va ajunge cu controlul la fiecare pădurar, aceasta fiind doar o chestiune de timp iar cei care sunt implicați în diferite scheme cum ar fi cazul expus mai jos să fie trași la răspundere conform legii”, susține Bulmaga.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!