Culmea nepăsării: se împușcă specii de păsări incluse în Cartea Roșie
Se vânează „ca-n codri”
Se vânează mistreți chiar în proximitatea Rezervației „Plaiul Fagului”, se împușcă specii de păsări incluse în Cartea Roșie chiar de vânători membri ai Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova și chiar în ciuda prevederilor hotărârii de Guvern cu privire la sezonul de vânătoare 2023-2024.
Inspectoratul Pentru Protecția Mediului organizează razii în cadrul unei campanii, iar rezultatele sunt dramatice. De când a început sezonul de vânătoare, au întocmit deja 13 procese verbale.
Săptămâna trecută, în apropierea Rezervației Științifice „Plaiul Fagului”, doi vânători au fost prinși în flagrant cu două arme de vânătoare, cu intenția să împuște ilegal mistreți.
Doi membri ai Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova au ucis trei turturele (Streptopelia turtur) și un vânturel de seară (Falco vespertinus).
Turturica este o specie protejată la nivel internațional, fiind clasificată cu statutul de conservare Vulnerabil de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. În Republica Moldova nu este protejată prin lege, însă a fost exclusă din lista speciilor de vânătoare din acest an – un pas înainte spre protecția acestei specii.
Vânturelul de seară are de asemenea statutul de specie vulnerabilă la nivel internațional, conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, și este totodată inclus în ediția a IIIa-a a Cărții Roșii din Republica Moldova cu statutul „Vulnerabil”.
Cât costă să ucizi ilegal?
Vânătorii de mistreți, care n-au apucat să omoare, au primit amenzi a câte 3.000 de lei. Le-au fost confiscate armele și alte echipamente.
Omorul ilicit de animale costă puțin mai scump. Braconierii care au ucis păsările au primit amenzi a câte 3000 de lei, li s-au confiscat armele și accesoriile – o armă ghintuită, echipată cu un amortizator și o lunetă cu termovizor, încărcată cu zece cartușe -, dar au achitat și prejudiciile fondului cinegetic.
Astfel, vânturelul de seară și cele trei turturele au ajuns să coste 9.750 de lei în total (!).
Având în vedere faptul că doi dintre braconieri dețin și carnet de membru al Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova, aceasta urmează să fie informată pentru analiză și aplicarea sancțiunilor disciplinare corespunzătoare.
Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) condamnă vânătorii care nu respectă legea
„Regretăm această atitudine din partea lor și îi somăm să dea dovadă de multă responsabilitate și etică profesională. Amintim pe această cale faptul că orice vânător din țara aceasta are obligația de a cunoaște mai bine decât oricine toate speciile de animale (atât cele permise de vânat, cât și cele interzise), deoarece anume aceste informații îi dau dreptul de a ține în mână o armă de vânătoare. Nu credem și nu acceptăm scuze precum confuzia între specii sau lipsa de atenție – acestea nu trebuie să facă parte din arsenalul unei persoane care apasă pe trăgaci”, se arată într-o postare a SPPN.
Momentan, Direcția Control Resurse Cinegetice și Piscicole din cadrul aparatului central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului desfășoară o campanie intensivă pentru contracararea braconajului piscicol și cinegetic, precum și pentru depistarea încălcărilor legislației privind protecția mediului în raioanele centrale ale Republicii Moldova.
Foto: Inspectoratul Pentru Protecția Mediului
Editare foto: Societatea pentru Protecția Păsărilor și Naturii