fbpx

Să arunci deșeurile oriunde ca să nu plătești este amoral, necivilizat și deloc avantajos. Cât costă consecințele?

 Să arunci deșeurile oriunde ca să nu plătești este amoral, necivilizat și deloc avantajos. Cât costă consecințele?
Susține Ecopresa, distribuie!

Orice gospodărie sau orice comunitate de oameni produce deșeuri. Din acest motiv, toate persoanele juridice și toți proprietarii de imobile au obligația să dețină un contract cu operatorul local care le colectează și le evacuează. Problema este că în Republica Moldova la aceasta obligă un regulament aprobat de autoritatea publică locală, dar nu o lege – unii nu-l iau în serios. Cei fără contracte scapă de deșeuri cum pot: le aruncă în containerele sau la platformele pentru deservirea cărora plătesc alții sau se debarasează de ele lăsându-le pe câmpuri, în locuri neautorizate, poluând mediul. Lipsa contractelor pentru salubrizare înseamnă și pierderi pentru operator, mai puțini bani pentru dezvoltare. Cum poate fi îmbunătățită situația, ce amenzi se aplică și de ce este important să avem cu toții contracte ne explică șeful Regiei „Autosalubritate”, Igor Gîrlea.

În municipiul Chișinău, obligația de a semna un asemenea contract cu Regia „Autosalubritate” este prevăzută de Regulamentul cu privire la salubrizare adoptat de Consiliul Municipal Chișinău în 2020. Plata lunară pentru transportarea deșeurilor este de 17,50 lei pentru un locatar la bloc și de 35 de lei pentru unul din sectorul particular. Agenții economici plătesc în funcție de volumul deșeurilor pe care le generează.

Dar pentru că este un regulament, și nu o lege, iar respectarea lui este monitorizată doar de Primărie și de „Autosalubritate”, unii se eschivează de la încheierea contractului. Este vorba despre proprietari de case la sol, dar și de agenți economici, potrivit lui Igor Gîrlea, directorul întreprinderii municipale „Autosalubritate”, contactat de Ecopresa. Proprietarii de apartamente la bloc, pentru că fac parte din asociații de gestionare a locuințelor, care dețin contracte, primesc cu toții facturi lunare pentru transportarea deșeurilor.

Dar cum scapă de deșeurile pe care le acumulează cei fără contracte? În cel mai bun caz, le aruncă în containerele pentru deservirea cărora plătesc alții. Unii dintre noi au fost martorii unor asemenea scene: lângă containere de gunoi din capitală se oprește un automobil, iar persoana care coboară din acesta aruncă un sac cu deșeuri. Sunt și din cei care lasă sacii pe traseul pe unde se știe că trece autospeciala. În cel mai rău caz, le aruncă în locuri neautorizate, cum ar fi câmpurile de la marginea localităților.

Problema există nu doar în orașul Chișinău, dar și în toate regiunile țării. Despre ea vorbesc și reprezentanți ai organizațiilor de protecție a mediului, și ai autorităților locale.

Avem nevoie de o lege, să poată interveni și poliția?

Cea mai bună soluție ar fi introducerea în legislație a unei prevederi care l-ar obliga pe fiecare proprietar de imobil și pe fiecare agent economic să încheie un contract pentru transportarea deșeurilor. Iar respectarea normei și aplicarea amenzilor să fie atât de competența inspectoratelor pentru protecția mediului, cât și a poliției, apreciază Igor Gîrlea.

Igor Gîrlea

„De peste doi ani tot încerc să-i conving pe colegii din administrația publică centrală. Ei pot să facă acest lucru în decurs de o zi, apropo. Dar dacă nu ne vor auzi nici de data aceasta, vom încerca să rugăm niște persoane să înregistreze un astfel de proiect de lege separat”, menționează directorul întreprinderii municipale.

În opinia sa, dacă „poliția ar putea aplica sancțiuni, domeniul acesta ar fi cu mult mai sistematizat”, pentru că pe reprezentanții preturilor, inclusiv pe agenții constatatori, „gospodarii nu prea-i ascultă”, iar inspectorii de mediu sunt implicați foarte puțin în acest proces.

„Cumva, totul a fost lăsat pe seama Primăriei Chişinău și a agenților constatatori de la preturi, care sunt tot ai primăriei”, spune șeful întreprinderii.

În plus, preturile capitalei au foarte puțini agenți constatatori – unele doar câte unul, doi. Aceste funcții nu prea sunt dorite „din cauza salariilor mici”. Iar primăriile localităților mici în general nu au agenți constatatori – nu le permite bugetul să angajeze.

CITEŞTE ŞI: Giganți moldoveni”, obligați să adune, să sorteze și să recicleze o anumită cantitate de ambalaje, ocolesc legea

În martie, în cadrul campaniei de salubrizare de primăvară, conducerea Primăriei Chișinău a dispus ca reprezentanții preturilor, împreună cu agenții constatatori, să meargă pe teren pentru a-i găsi pe cei fără contracte. Surse ale Ecopresa din administrația publică locală au fost însă de părere că asemenea acțiuni nu vor avea mari rezultate – acești funcționari nu au pârghii solide de influență și, deseori, mai sunt și agresați verbal.

Reprezentanții „Autosalubritate”, când constată nereguli la fața locului, de asemenea se pomenesc cu conflicte.

„Ne confruntăm cu foarte multe momente neplăcute. Depun plângeri, când insistăm. Dar cum insistăm? Le spunem să semneze contracte. Există și plângeri către organele de drept precum că noi îi șantajăm. De la persoane care, pur și simplu, încearcă să nu achite pentru serviciul care le este prestat”, povestește interlocutorul.

De ce este important să avem contracte cu întreprinderea de salubrizare? 

„Dacă dorim să trăim într-o țară cu un mediu înconjurător prietenos nouă, atunci trebuie să avem grijă de gestionarea corectă a deșeurilor, să nu avem insalubritate. Să avem grijă de apă, de canalizare. Să ținem cont că deșeurile aruncate aiurea prin câmpuri poluează apa și solul și asta este inacceptabil. Deșeurile trebuie să fie colectate corect. Noi acum avem și serviciu de sortare”, precizează directorul de la „Autosalubritate”.

Deșeuri aruncate în pădure

Potrivit lui, dacă ar avea toți contracte, s-ar ieftini chiar și serviciile, iar întreprinderea ar avea mai mulți bani pentru dezvoltare și modernizare, pentru procurarea de echipamente. În 2022, „Autosalubritate” a avut pagube de 10 milioane de lei din cauza prestării unor servicii neplătite.

„Datorită banilor pe care-i încasăm, noi ne dezvoltăm, implementăm soluții de digitalizare a întreprinderii. Am semnat un contract pentru sortarea tuturor deșeurilor. Investim în depozitul de la Țânțăreni, astfel încât să fie prejudiciat cât mai puțin mediul și să-i deranjăm cât mai puțin pe oamenii din apropiere”, spune directorul.

„Încercăm să explicăm, dar argumentele acestea sunt greu percepute de unii. O bună parte, oricum, preferă o explicație sub formă de amendă. Și există o sancțiune prevăzută pentru faptul că nu ai contract”, menționează Igor Gîrlea.

Cum poate fi semnat contractul cu „Autosalubritate” și cât costă serviciile?  

Pentru transportarea unui metru cub de deșeuri colectate de la populație, tariful este de 105 lei (fără TVA). În cazul agenților economici și altor entități –  210 lei fără TVA pentru un metru cub și 252 de lei cu TVA.

Tariful lunar pentru o persoană fizică de la bloc este de 17,50 lei, iar pentru una ce locuiește în casă la sol – 35 de lei.

Deșeurile reciclabile (sortate la sursă) sunt evacuate săptămânal, separat. Cele mixte, din containerele zincate, de asemenea sunt evacuate separat, conform graficului stabilit.

Cei care doresc să semneze un contract cu „Autosalubritate” pot accesa site-ul întreprinderii pentru a afla condițiile și lista actelor necesare – compartimentele „Persoane fizice” și „Persoane juridice” – sau pot telefona la numărul (022) 74-06-72 (pauza de prânz: 12:00 – 13:00).

În ianuarie-februarie, operatorul municipal de salubrizare a încheiat 446 de contracte noi.

CITEŞTE ŞI: Obligații pentru primării, companii și cetățeni: Guvernul a adoptat un program pentru gestionarea deşeurilor

Cum sunt identificați cei fără contracte și cum pot fi penalizați?

Regia „Autosalubritate” îi identifică în cadrul deplasărilor la fața locului pe cei care nu au contract, dar și folosind pârghiile oferite de legislație – în special, accesul la informațiile din Cadastru. „Informația din registrul acesta nu corespunde mereu realității. De exemplu, noi avem o situație când la o casă este oficial înregistrată o persoană care locuiește în ea, dar de fapt acolo trăiește o familie din vreo opt persoane. Și, respectiv, noi insistăm să fie semnat contract pentru 8 persoane”, explică Igor Gîrlea.

Anterior, întreprinderea a constatat câte vreo 600 de agenți economici fără contract în fiecare sector al capitalei. După discuții, doar vreo 15% dintre ei au continuat să refuze semnarea contractelor. Cum a fost posibil să activeze în lipsa acestora? După modificări, Legea cu privire la autorizarea activității de întreprinzător nu-i mai obligă să dețină și contract pentru evacuarea deșeurilor.

„Legislația spune că cei fără contract sunt pasibili de răspundere contravențională, iar amenda este aplicată de pretură, de agenții constatatori ai preturilor. La etapă actuală, evident că noi încercăm să găsim amiabil un numitor comun cu proprietarii caselor ca să semneze contract. Încercăm să evităm aplicarea sancțiunilor cât mai mult posibil, dar sunt și situații în care sunt imposibil de evitat”, spune managerul.

Amenzile pot fi de 3.000 – 9.000 de lei, după ce contravenţia este constatată de organele pentru protecţia mediului (art.181 din Codul contravențional al R.M. – „Încălcarea regulilor de asigurare, în modul stabilit de autoritatea administraţiei publice locale, a curăţeniei în localităţile urbane şi rurale”).

autosalubritate.md
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic