fbpx

FOTO. A plouat cu nisip din Sahara în Republica Moldova. Cât de periculos pentru sănătate este fenomenul?

 FOTO. A plouat cu nisip din Sahara în Republica Moldova. Cât de periculos pentru sănătate este fenomenul?
Susține Ecopresa, distribuie!

Ploaia de noaptea trecută a lăsat un sediment nisipos pe mașini și pe alte suprafețe. Agenția de Mediu a confirmat că aceasta este consecința  ciclonului cu nisip din Sahara, care se află deasupra teritoriului Republicii Moldova în zilele de 23 și 24 aprilie.

Totodată, stația meteo automată din Chișinău nu a înregistrat depășiri ale poluării aerului. Ploaia și vântul au favorizat dispersarea particulelor de praf și, ca rezultat, acestea nu s-au  acumulat în stratul atmosferic, potrivit reprezentanților agenției.

Picăturile de ploaie cu praf nu reprezintă un pericol semnificativ pentru sănătate. Totuși, oamenilor mai sensibili, cu anumite afecțiuni respiratorii (astm sau bronșită), li se recomandă să evite plimbările și activitățile în aer liber în această perioadă.  

Pe 23 aprilie și în prima jumătate a zilei de 24 aprilie, circulația aerului, predominant din direcția sud-vest, a favorizat avansarea dinspre nordul Africii către sud-estul Europei a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană.

Foto: Anastasia Gherman, Ecopresa

„Picăturile de ploaie cu praf în aer nu prezintă un pericol semnificativ pentru sănătate, cu excepția inconvenientelor estetice. Însă particulele de praf vor influența cumulativ clădirile, monumentele istorice, precum și calitatea apelor de suprafață și a vegetației”, a informat Agenția de Mediu.

Praful saharian este format din particule fine de nisip și sol care sunt ridicate din deșertul Sahara de vânturi puternice. Este transportat pe distanțe lungi, ajungând uneori chiar și în Europa.

„Particulele de praf saharian sunt suficient de fine pentru a fi inhalate profund în plămâni, ceea ce poate cauza o serie de probleme de sănătate, în special persoanelor cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita”, menționează Agenția de Mediu. Celor sensibili li se recomandă să evite plimbările și activitățile în aer liber în intervalul menționat.

Foto: Anastasia Gherman, Ecopresa

Miercuri, 24 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova, în atmosfera inferioară și mijlocie, conform observațiilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) vor predomina masele de aer ce se vor deplasa din sectorul de sud-vest. Lipsa precipitațiilor poate crea premise pentru majorarea nesemnificativă a unor concentrații de poluanți în aer (PM10 și PM 2,5). Însă în data de 25 aprilie influența frontului atmosferic și ploile prognozate vor contribui la dispersia poluanților din aer.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic