fbpx

O companie suedeză a produs primul lot de „oțel verde”

 O companie suedeză a produs primul lot de „oțel verde”

Bucată de oțel verde. Captură foto: hybritdevelopment.se

Susține Ecopresa, distribuie!

Compania suedeză Hybrit a dezvoltat primul lot de oțel fabricat fără a utiliza energia electrică pe bază de cărbune. Oțelul fabricat de suedezii de la Hybrit prin procesul de producere a hidrogenului și denumit „oțel verde” va fi livrat către o altă companie suedeză, Volvo, care intenționează să îl utilizeze în fabricarea vehiculelor și componentelor de ultimă generație, scrie The Guardian.

Reprezentanții Hybrit au declarat că livrările de „oțel verde” către producătorul de autocamioane Volvo reprezintă în acest moment doar o probă înainte de startul  producției comerciale în masă, care este programat în 2026. Volvo a declarat că va începe în acest an producția de vehicule prototip și componente care să cuprindă oțelul verde.

Producția de oțel pe bază de cărbune reprezintă aproximativ 8% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Compania Hybrit a început în urmă cu un an operațiunile de testare a acestui material la fabrica sa din orașul Lulea, care este situată în nordul Suediei. Compania își propune să înlocuiască cărbunele metalurgic, necesar în mod tradițional pentru fabricarea oțelului pe bază de minereu, cu energie electrică regenerabilă și hidrogen. De altfel, hidrogenul este o parte esențială a planului UE de a atinge obiectivul de neutralitate climatică din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050.

Captură de ecran din 2021.08.19 la 13.52.47
Procesul de producere a oțelului verde. Captură foto: hybritdevelopment.se

Compania Hybrit este deținută de producătorul de oțel SSAB, compania publică de energie Vattenfall și companie minieră suedeză  LKAB.

SSAB, compania suedeză înființată în 1978 și specializată în prelucrarea materiei prime în oțel, reprezintă 10% din emisiile de dioxid de carbon din Suedia și 7% din cele produse în Finlanda. Reprezentanții SSAB au transmis că livrarea de probă a reprezentat un „pas important către un lanț valoric complet lipsit de fosile”.

„Scopul este să livrăm oțel verde pe piață și să dezvoltăm tehnologia la scară industrială încă din 2026”, au mai precizat reprezentanții SSAB. 

De asemenea, o altă companie interesată să dezvolte tehnologii pentru producerea oțelului verde, H2 Green Steel, intenționează să construiască în nordul Suediei o fabrică pentru producerea oțelului fără combustibili fosili, inclusiv o instalație de hidrogen sustenabilă, care să devină funcțională începând cu anul 2024.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!