fbpx

Să ne regăsim emoțiile pierdute – este primăvară, este timpul pentru „Glas de dor”

 Să ne regăsim emoțiile pierdute – este primăvară, este timpul pentru „Glas de dor”
Susține Ecopresa, distribuie!

Îți mai amintești de acele lecții de educație plastică la care, împreună cu întreaga clasă, adunam frunze și flori uscate toamna, iar apoi le uscam presate între filele cărților, pentru a crea mai apoi diverse lucrări din ele? Ei bine, două artiste din Republica Moldova, Mădălina Ungureanu (Florilegiu.m) și Olga Ilieș, ne duc cu gândul la acele vremuri frumoase ale copilăriei, când natura era cea mai mare minune pentru noi și sursă de inspirație. Din plante uscate și pictură, artistele reușesc să creeze lucrări de-a dreptul uluitoare.

Mâine, 17 aprilie, Frumiart va lansa prima lor expoziție – „Glas de dor” – la Moldeco, pe bd. Moscova, 14/1.  Lucrările vor putea fi analizate și admirate până pe 27 aprilie.

Mădălina și Olga sunt două artiste și creează într-un proiect comun – „Frumiart”. „Glas de dor” va fi prima lor expoziție.

Mădălina Ungureanu și Olga Ilieș. Sursa foto: Frumiart
Mădălina Ungureanu și Olga Ilieș. Sursa foto: Frumiart

„„Frumiart” este o prescurtare pentru „frumos”. Noi creăm frumosul – mai mult decât niște lucrări, mai mult decât plante, pentru că le combinăm și, la final, obținem emoții. Emoții pierdute sau se estompează cu timpul. Sentimente asemănătoare cu dorul, pentru că atunci când ai un dor, parcă nu poți să-l explici, dar când vezi că acel sentiment este completat de o plantă, de o culoare, sunt niște asocieri ale inimii noastre și ale creierului”, povestește coautoarea proiectului, Mădălina Ungureanu.

„Glas de dor” – o incursiune în amintiri și natură

Expoziția poartă denumirea „Glas de dor” pentru că principala lucrare a expoziției poartă acest nume, spune Mădălina. „Este reprezentativă pentru noi toți cei care purtăm un dor în suflet. Fiecare plantă pe care o vor vedea cei care vor vizita expoziția le va aminti de copilăria lor, le va trezi sentimente de dor. Toate piesele pe care le creăm sunt inspirate din natură, din emoțiile pe care le-am trăit. Eu am crescut la țară și Olga la fel. Ne inspirăm din natură și din momentele din copilăria noastră care ne-a motivat să creăm frumosul”, explică ea.

Lucrarea „Împreună”. Sursa foto: Frumiart
 „Împreună”. Sursa foto: Frumiart 

Tehnica tiparului înalt. „Lucrările capătă o valoare mai diferită și unică” 

Mădălina este pasionată de plante și obișnuiește să culeagă vara o mulțime de plante din natură – din câmpii, din grădina bunicului. „Le usuc ca într-un ierbar, adică le presez și le las să se usuce, iar apoi, cu ajutorul acestor plante, noi creăm compoziții”, povestește ea.

Tehnica tiparului înalt, folosită alături de plantele uscate, este unul dintre elementele definitorii ale acestei expoziții.

„Pe lângă plantele pe care le utilizăm, folosim și o tehnică mai veche – tehnica tiparului înalt, care se face cu un instrument mai antic, pentru că în zilele noastre nu se mai fabrică acest instrument, practic este transmis din generație în generație. Prin această simbioză, lucrările capătă o valoare mai diferită și unică”, spune artista.

„În zare”. Sursa foto: Frumiart
„În zare”. Sursa foto: Frumiart

O tehnică mai diferită decât celelalte. „Este un proces mai îndelungat”

„Datorită faptului că această tehnică pe care o folosim este mai veche și mai neobișnuită, trebuie să știi să o mânuiești. Este un proces un pic mai îndelungat pentru că noi cu Olga nu putem crea lucrările până când nu mă asigur că, în vară, fac rost de toate plantele de care am nevoie. Iarna nu le mai pot găsi. Le usuc din vară și sunt câteva etape care cred că fac acest proces mai specific, unic. Tiparul este fermecător, nu poți crea aceeași lucrare de două ori. De aceea și se numesc monoprinturi, el decide pentru tine.

Lucrarea „Freamăt”. Sursa foto: Frumiart
 „Freamăt”. Sursa foto: Frumiart

Chiar dacă depui mult efort creând o schiță, în final, lucrarea poate să iasă diferit decât ai schițat. Așadar, trebuie să fii flexibil și să faci echipă cu tiparul. Eu, Olga și tiparul suntem cei trei protagoniști”, povestește inspirată Mădălina Ungureanu.

16 lucrări, incluzând și monoprinturi, vor fi expuse la Moldeco, bd. Moscova 14/1, în perioada 17-27 aprilie. Dacă și tu împărtășești aceeași pasiune pentru arta vizuală, atunci nu trebuie să ratezi expoziția „Glas de dor”.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ludmila Hițuc