fbpx

Se apropie Duminica Floriilor! De unde cumpărăm pește și la ce să fim atenți?

 Se apropie Duminica Floriilor! De unde cumpărăm pește și la ce să fim atenți?
Susține Ecopresa, distribuie!

Duminica Floriilor (28 aprilie în 2024, Intrarea Domnului în Ierusalim) este aproape și creștinii ortodocși se pregătesc pentru a doua dezlegare la pește din Postul Paștelui. Pescuitul în râuri și în alte ape din proprietatea publică este interzis în perioada 8 aprilie – 14 iunie, iar cine încalcă prohibiția riscă amenzi usturătoare. Pentru a evita orice riscuri de sănătate și pentru a nu le asigura câștiguri braconierilor, este important să procurăm peștele doar din unitățile de comerț autorizate. Cât de sigură este sursa din care provine peștele, cât de calitativ este produsul? Există o serie de aspecte după care ne putem ghida atunci când alegem peștele proaspăt, dar și cel refrigerat, congelat, conservele din pește și icrele.

Atunci când cumpărăm peștele din locuri autorizate, avem dreptul să le cerem comercianților să ne prezinte actele ce confirmă proveniența și calitatea acestuia, reamintește Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Așa cum peștele este un produs extrem de perisabil, suntem sfătuiți să fim atenți la calitatea acestuia, înainte de a-l pune pe cântar.

Peștele viu trebuie să aibă:  

  • semne de vitalitate;  
  • tegumentul de culoare vie, cu pigment lucios;  
  • ochii ieșiți la suprafață, cu pupila neagră, strălucitoare, iar corneea perfect transparentă;
  • branhiile de culoarea roșie-deschis, cu lamele strălucitoare, bine diferențiate, fără miros și mucozități;  
  • solzii lucioși, cu o cantitate redusă de mucus;  
  • musculatura să fie elastică, cu suprafață netedă, fixată bine pe oase. 

Totodată, specialiștii ANSA ne îndeamnă să procurăm peștele viu din bazine/containere cu apă limpede și curată, care au dispozitive speciale pentru asigurarea oxigenului necesar.

Dacă vrem să cumpărăm pește refrigerat eviscerat (curățat de organele interne și refrigerat), este nevoie să atragem atenția la peritoneul acestuia – să fie de culoare deschisă, neted, greu de desprins de pe carne.

În cazul peștelui congelat, aspectul exterior trebuie să fie întreg, fără deteriorări, dens, cu suprafața curată, uniformă.

Cutiile de conserve de pește trebuie să fie nedeformate, fără semne de rugină și fără urme de sulfură de fier.

Iar dacă dorim să ne răsfățăm cu icre roșii și caviar (icre negre), le procurăm doar pe cele care au aspectul exterior curat, fără țesuturi conjunctive sau coaguli de sânge, fără boabe crăpate. Icrele proaspete au o consistență elastică, fără miros străin și fără gust amar, metalic sau „de săpun”.

Este bine să păstrăm bonul de la cumpărături, pentru a proba achiziția, dacă vom fi nevoiți să reclamăm neconformitatea produsului.

ANSA subliniază că operatorii din domeniul peștelui și produselor pescărești sunt obligați să asigure produsele cu certificate care confirmă calitatea lor, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate. Consumatorii sunt în drept să solicite actele menționate de la operatorii sau vânzătorii din unitățile comerciale.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Mariana Panea