fbpx

Începe Campania de vaccinare antirabică a vulpilor. Momelile vor fi distribuite din avion

Susține Ecopresa, distribuie!

Începe Campania de vaccinare antirabică a vulpilor în Republica Moldova. Momelile vaccinale vor fi distribuite în întreaga țară pe cale aeriană. Acțiunea va începe mâine, 27 octombrie, de pe Aeroportul Internațional Mărculești. Momelile sunt distribuite din avion, în conformitate cu documentele de zbor pregătite în acest sens, pe baza liniilor de zbor prestabilite.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), momelile vor fi aruncate peste tot, cu excepția suprafețelor zonelor locuite, a lacurilor, râurilor și drumurilor naționale. Timp de două săptămâni, după distribuirea momelilor, se recomandă restricționarea circulației libere a câinilor şi pisicilor în zonele respective. De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea nu se recomandă pentru o perioadă de 14 zile.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează populația că vaccinul nu este destinat imunizării animalelor domestice. În cazul consumului accidental, s-a constatat că vaccinul nu este dăunător pentru acestea (câini și pisici). „Dacă găsiți momeala într-o zonă în care sunt copii sau animale de companie, protejați mâinile cu ajutorul mănușilor și, cu ajutorul unei pungi de plastic, luați momeala și plasați-o într-o zonă împădurită. Dacă găsiți o momeală al cărei ambalaj (înveliș) este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși plasați momeala într-o pungă de plastic și anunțați medicul veterinar pentru a ridica momeala respectivă”, atenționează reprezentanții ANSA.

Principalul obiectiv al Campaniei este diminuarea progresivă a rabiei în Republica Moldova până la obținerea statutului de țară liberă până în anul 2023. În scopul informării corecte a populației, ANSA a început o amplă campanie de informare prin plasarea, în locuri publice, a afișelor informative aferente Programului respectiv.

Reamintim că asemenea campanii de vaccinare antirabică a vulpilor în Republica Moldova au fost desfășurate și în anul precedent.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu