fbpx

Agricultorii și apicultorii din Moldova, obligați să se înregistreze pe aplicația BeeProtect pentru protejarea albinelor

Susține Ecopresa, distribuie!

Agricultorii și apicultorii din Republica Moldova trebuie să se înregistreze într-o aplicație pentru a proteja familiile de albine. Este vorba despre aplicația BeeProtect. Odată înregistrați, agricultorii vor anunța când folosesc pesticide pe terenurile pe care le au în gestiune, iar apicultorii vor fi informați despre aceste acțiuni.

Testarea aplicației a început în toamna anului trecut, iar de la 1 ianuarie este obligatorie înregistrarea pentru toți agricultorii și apicultorii. Cei care nu se vor înregistra vor fi sancționați.

„Aplicația BeeProtect a fost gândită pentru a contribui la îmbunătățirea comunicării dintre apicultori și producătorii agricoli. Potrivit legislației Republicii Moldova, producătorii sunt obligați să informeze administrația locală înainte de a stropi culturile cu PPP (produse de protecție a plantelor), iar, în cele din urmă, administrația publică trebuie să informeze apicultorii din localitățile respective cu privire la stropirile planificate, astfel încât aceștia să-și țină albinele închise în timpul orelor de pulverizare pentru a evita intoxicarea masivă a albinelor”, anunță Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANAM).

Aplicația web BeeProtect permite producătorilor agricoli să introducă direct din smartphone-urile lor sau din calculator, cu cel puțin două zile în prealabil, datele despre stropirile planificate: ziua, ora și tipul produsului de protecție a plantelor folosit. Aceste date ajung îndată la toți apicultorii care au instalată aplicația și dețin stupine pe o rază de 7 km de la terenul stropit (distanța maximă de zbor pentru o albină). În acest fel, apicultorii pot afla din timp despre stropirile planificate în apropiere, astfel încât să întreprindă măsurile necesare pentru a proteja albinele în acea zi. Producătorii agricoli, la rândul lor, pot vedea numărul de stupine (nu și locul amplasării) care se află într-o vecinătate mai mică de 7 km.

„Aplicația va ușura comunicarea dintre apicultori și agricultori”

Ion Maxim, directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, a menționat pentru ecopresa.md că această aplicație va fi una eficientă, din moment ce este obligatorie atât pentru apicultori, cât și pentru agricultori. „Aplicația va ușura sistemul de monitorizare al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și comunicarea dintre apicultori și agricultori”, spune Ion Maxim. Tot el precizează că viața albinelor este scurtă, iar dacă acestea se otrăvesc cu pesticide în timpul colectării nectarului, atunci apicultorul ratează un cules până se maturizează alt rând de albine.

Potrivit ANAM, în ultimii ani, populațiile de albine şi polenizatori sălbatici s-au restrâns drastic, ca o consecință a activității umane iraționale – agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea, schimbările climatice.

Cel mai răsunător caz în Republica Moldova a fost atunci când au pierit aproximativ 250 de familii de albine (într-o familie sunt până la 300 de mii de albine) în localitatea Mingir din raionul Hâncești. Cazul a ajuns în judecată, dar agentul economic care se presupune că ar fi stropit cu pesticide, ceea ce a dus la moartea albinelor, a dat faliment și nu a plătit prejudiciu apicultorului.

Aplicația web numită BeeProtect (www.beeprotect.md) a fost creată de Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova, în colaborare cu Proiectul USAID și Tekwill.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu