fbpx

Moldova se retrage din Grupul privind ratificarea Protocolului Goteborg. Ministerul Mediului: „Unele prevederi contravin priorităților UE”

Susține Ecopresa, distribuie!

Republica Moldova se retrage din grupul care promovează ratificarea și punerea în aplicare a Protocolului Goteborg în regiunea Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală (Grupul EECCA). Protocolul se referă la oprirea acidifierii, eutrofizării și nivelului de ozon troposferic. Anunțul a fost făcut de Ministerul Mediului în cadrul celei de-a 42-a sesiuni a Organului Executiv al Convenției privind poluarea atmosferică transfrontalieră pe distanțe lungi (CLRTAP), care a avut loc la Geneva, Elveția.

Autoritățile de mediu explică retragerea din Protocolul Goteborg prin faptul că Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, fiind țări candidate la UE, și-au asumat angajamente care să promoveze prioritățile Uniunii Europene în domeniul mediului. Potrivit Ministerului Mediului, multe din ele vin în contradicție cu cele ale grupului care promovează ratificarea și punerea în aplicare a Protocolului Goteborg în regiunea Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală.

Totodată, grupul poartă un caracter informal de coordonare în cadrul UNECE, iar Ucraina, Moldova și Georgia ar putea pune bazele unui nou grup regional de coordonare, cu viziuni mai apropiate de politicile UE în domeniul mediului sau pot deveni membre ale grupului regional al Europei de Vest.

Pe 13 decembrie, a avut loc sesiunea tematică privind barierele în calea ratificării și implementării Protocolului de la Goteborg. Documentul a fost modificat în 2012, dar până în prezent țările întâmpină dificultăți în implementare, iar multe părți la convenție nu au ratificat protocolul. Pe parcursul anului 2022, Secretariatul CLRTAP a efectuat evaluări tehnice în mai multe țări, inclusiv în Moldova pentru a examina barierele de punere în aplicare a protocoalelor convenției, în special, a Protocolului Goteborg. Republica Moldova a aderat la Convenția LRTAP în 1995. Din cele opt protocoale ale convenției, țara noastră a semnat patru, dar a ratificat trei, printre care: Protocolul privind metalele grele, Protocolul privind poluanții organici persistenți și Protocolul privind Programul de monitorizare și evaluare a transportului pe distanțe lungi a poluanților atmosferici în Europa (EMEP).

Republica Moldova raportează inventarierea poluanților atmosferici începând cu anul 2012, cel mai poluat fiind sectorul rutier.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu