fbpx

Fără substanțe chimice! Cum creștem căpșuni prin grădinărit ecologic?

 Fără substanțe chimice! Cum creștem căpșuni prin grădinărit ecologic?

Sursa foto: agriculturalacostum.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Cultivarea căpșunilor fără utilizarea substanțelor chimice și a îngrășămintelor minerale este benefică pentru sănătate. Unii ar spune că nu este posibil să obții o recoltă bună de căpșuni fără acestea, dar specialiștii în domeniu dau asigurări că putem să ne bucurăm de o roadă bogată și dacă recurgem la grădinărit ecologic. De fapt, spun ei, cultivarea căpșunilor fără utilizarea produselor chimice este mai ușoară decât să aplici substanțe nocive în grădina proprie sau să muncești până la epuizare. Dacă sunteți interesat să aflați cum să cultivați căpșuni în grădină sau pe propria parcelă de teren în sat, astfel încât roada să fie gustoasă și sănătoasă, citiți acest articol.

Multe surse recomandă replantarea căpșunilor la fiecare trei-cinci ani într-un nou loc, deoarece acestea sunt afectate de dăunători și boli, precum și din cauza degradării fertilității solului în locul lor de cultivare. Cu toate acestea, spune Petru Zolotariov, expert în agricultură ecologică din raionul Soroca, au existat vremuri în care aceste fructe puteau fi cultivate timp de 10-15 ani în același loc. Ar fi minunat să obținem un astfel de rezultat, nu-i așa?

Sursa foto: agrointel.ro

Cultivarea căpșunilor în sol deschis fără utilizarea substanțelor chimice devine o activitate ușoară și captivantă dacă:

– folosiți plante de acoperire sau siderate, adică îngrășăminte verzi;

– utilizați compost;

– mulciți rândurile de plante sau folosiți mulci. Prin mulci (din engleză mulch) se înțelege un strat de materie organică cum ar fi paie, frunze, resturi vegetale, rumeguș;

– cultivați plante ajutătoare în apropiere;

– utilizați produse biologice și organice pentru protecția împotriva bolilor.

Acum să detaliem toate aceste aspecte. În calitate de plante de acoperire înainte de cultivarea căpșunilor se utilizează muștar, rapiță și hrișcă. Puteți să semănați de două-trei ori într-un sezon una sau două plante din acestea. Ultima semănare a plantelor de acoperire se face în august sau la începutul lunii septembrie.

Paiele pot fi folosite în calitate de mulci. Sursa foto: pixabay.com

Aproximativ în 30-40 de zile, plantele de acoperire vor crește suficient pentru a putea fi cosite. Plantele cosite pot fi folosite fie pentru mulcire (plantele tăiate trebuie să se usuce ușor înainte de a fi așezate între rânduri), fie pentru a fi adăugate la compost. Ceea ce rămâne după cosire nu trebuie să fie îngropat în pământ cu ajutorul unei lopeți sau plug. În caz contrar, o mare parte din beneficiile plantelor de acoperire se vor pierde. Puteți tăia plantele cosite cu o foarfecă de iarbă sau cu un cultivator manual și să le lăsați pe rând. Într-un anumit timp, acestea vor deveni hrană pentru râme și alte microorganisme. Pentru a accelera descompunerea plantelor de acoperire, le puteți uda cu o soluție de microorganisme eficiente.

De ce are nevoie căpșunul de îngrășăminte verzi?

– În primul rând, acestea îmbunătățesc structura solului și cresc fertilitatea acestuia;

– În al doilea rând, împiedică creșterea buruienilor;

– În al treilea rând, sideratele precum muștarul și rapița au proprietăți fitosanitare excelente. Sămânța acestora ajută la curățarea solului de multe boli și dăunători. Acest lucru este foarte important, deoarece, cu cât solul este mai curat, cu atât sunt mai sănătoase plantele dumneavoastră. Dacă nu sunt boli, nu este nevoie să se folosească substanțe chimice.

În calitate de plantă de acoperire înainte de cultivarea căpșunilor, se utilizează muștarul. Sursa foto: cultivaprofitabil.ro

Sideratele sau îngrășămintele verzi sunt utilizate înainte de plantarea căpșunilor pe rând. În caz contrar, va fi dificil să le tăiați printre plante. Când căpșunii au crescut deja, este mai bine să puneți paie în jurul lor.

Compostul este, de asemenea, important în cultivarea căpșunilor fără substanțe chimice, deoarece conține o mulțime de substanțe benefice pentru plante. Acesta ajută la creșterea rapidă a fertilității solului. Substanțele din compost sunt ușor asimilate de către plantă și, deoarece este produs din materiale organice, aduce doar beneficii. Se recomandă să puneți un strat de compost (sau vermicompost) de 1-2 centimetri pe rândul de căpșuni la începutul primăverii. Acest lucru va permite cultivarea căpșunilor bune și sănătoase.

Mulcirea rândului de căpșuni este foarte importantă în cultivarea lor. În alte țări, de mult timp se folosesc paie în calitate de mulci. De ce se face asta? Se pare că mulcirea economisește semnificativ timp și bani, deoarece:

– Nu mai este nevoie să stropești împotriva buruienilor (uneori este necesar doar să smulgi câteva buruieni individuale apărute accidental).

– Fructul rămâne curat și sănătos, deoarece nu vine în contact cu solul.

– Se păstrează umiditatea în sol, astfel încât să nu mai fie nevoie să uzi căpșunii în mod frecvent (sau chiar să nu mai fie nevoie de udare deloc).

– După ploaie, solul rămâne afânat, fără a se forma o crustă ca pe un rând dezgolit.

– Un mulci bine ales protejează împotriva melcilor. Cu toate acestea, trebuie să așezați mulci într-un strat nu prea gros, în special dacă este vorba de mulci din plante proaspăt tăiate. Din cauza umidității crescute, pot apărea boli sau pot coloniza melcii.

Compostul este important în cultivarea căpșunilor fără substanțe chimice, deoarece conține o mulțime de substanțe benefice pentru plante. Sursa foto: Bokashi Organiko


Care sunt plantele prietenoase căpșunilor?

Este recomandat să folosiți paie în calitate de mulci pentru căpșuni. Totodată, este binevenită și utilizarea acelor de conifer, a rumegușului învechit, dar nu a celui fin. Este mai bine să amestecați rumegușul cu un alt tip de mulci, astfel îngrășămintele se pot compacta, ceea ce va împiedica aerul să ajungă la rădăcini.

Mulciul ar trebui să fie aplicat atunci când apar florile pe tufele de căpșuni. În acest caz, recolta va fi mai bună și mult mai sănătoasă.

Cele mai importante plante companion pentru căpșuni sunt usturoiul și ceapa. Acestea ajută la protejarea lor de boli și dăunători. Plantele prietenoase sau companion sunt utilizate în anumite condiții meteorologice. De exemplu, pentru a proteja căpșunile de vânt, puteți planta unul-două rânduri de porumb pe latura nordică a rândului. Și dacă aveți o vară foarte caldă, ar fi bine să aruncați câteva semințe de flori cosmos pe rând. Florile cosmos vor oferi o umbră ușoară și, în plus, vor înfrumuseța rândul de căpșuni. Puteți folosi și alte plante. Experimentați și veți reuși.

Produse bio pentru protecția căpșunilor

Pentru protecția căpșunilor, puteți utiliza produse biologice și organice. Acestea cresc imunitatea plantelor și nu dăunează microorganismelor din sol. Este benefic să utilizați microorganisme eficiente, numite și EM. Acest lucru va reduce îmbolnăvirea plantelor prin faptul că se va îmbunătăți sănătatea solului.

Primăvara, se recomandă să udați spațiile dintre rândurile de căpșuni cu o soluție diluată de 1:10 de gunoi de găină fermentat în apă.

Pentru a proteja căpșunii de dăunători, puteți utiliza produsul „Aktofit”. Totuși, aplicați-l doar dacă dăunătorii sunt într-adevăr foarte mulți. Este un produs biologic, dar în timpul aplicării sale nu trebuie să permiteți albinelor să se apropie de plantele stropite timp de 24 de ore. Ultima utilizare a produsului poate fi făcută cu 48 de ore înainte de recoltare.

Căpșuni fără chimicale sau bio. Sursa foto: revista-ferma.ro

De asemenea, specialiștii recomandă să cultivați căpșuni pe straturi înguste, deoarece în acest caz este mult mai ușor să aveți grijă de ele. O opțiune ar fi să cultivați căpșuni pe straturi foarte înguste (numite straturi Mittlider). Acestea trebuie să fie de o lățime de aproximativ 50 de centimetri, iar căpșunii trebuie să fie plantați într-un singur rând, în mijlocul straturilor. Distanța dintre plante trebuie să fie de aproximativ 50 de centimetri.

Este rentabil să cultivați căpșuni fără utilizarea substanțelor chimice? Există cel puțin cinci motive pentru a cultiva căpșuni fără substanțe chimice, folosind metodele descrise mai sus. „Cel mai important motiv de ce trebuie crescute căpșunile în așa mod este că pot fi consumate direct din grădină. Imaginați-vă căpșunile suculente, aromate, dulci până la îngheț. Culegeți o căpșună după alta și le mâncați imediat, cum se spune, direct de pe tufă. Pot spune cu încredere că cea mai delicioasă căpșună este acea pe care o mâncați direct în grădină. Odată ce o spălați, o mare parte din gust și aromă se va pierde împreună cu apa. Verificat de mai multe ori. Economisiți timp și bani. Pământul și plantele devin mai sănătoase, iar odată cu ele și dumneavoastră. Dăunătorii și bolile evită astfel de parcele. Urmărind plantele sănătoase și frumoase, cu siguranță starea Dumneavoastră de spirit se va îmbunătăți”, menționează Petru Zolotariov.

Cum să creștem căpșuni timpurii?

Apropo, te întrebi cum să crești căpșuni timpurii? Da, acest lucru este posibil și în agricultura ecologică. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să acoperiți răsadurile de căpșuni cu o agrofibră ușoară. Un astfel de adăpost reține căldura, dar, în același timp, lasă aerul să treacă. Această tehnică vă va ajuta să recoltați mai devreme. Dacă există mai multe paturi cu căpșuni, o parte poate fi acoperită cu agrofibră, iar o parte poate fi lăsată fără ea. În acest caz, vă puteți bucura mai mult de aceste fructe delicioase.

Căpșunile alba au o fructificare timpurie. Prima recoltă se obține până la jumătatea lunii mai. Sursa foto: garden.decorexpro.com

CITEȘTE ȘI: Ghid pentru cultivarea căpșunului ecologic. Doar doi producători agricoli din Moldova cultivă căpșuni fără chimicale

CITEȘTE ȘI: Fără mormane de gunoi sau cum deșeurile din bucătărie pot deveni compost

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari