fbpx

Reacția Ministerului Mediului la solicitarea de a fi audiată Cantaragiu în Parlament

 Reacția Ministerului Mediului la solicitarea de a fi audiată Cantaragiu în Parlament
Susține Ecopresa, distribuie!

Ministerul Mediului este instituția guvernamentală care trebuie să asigure cetățenilor Republicii Moldova un mediu curat, iar ministra Iuliana Cantaragiu își reiterează poziția în legătură cu scandalul iscat în jurul S.A Apă-Canal Chișinău. Aceasta este reacția ministerului după ce un deputat BCS a cerut audierea în Parlament a ministrei Mediului, Iuliana Cantaragiu, și a lui Ion Bulmaga, directorului Inspectoratului pentru Protecția Mediului, cu privire la sancțiunile aplicate față de Apă-Canal Chișinău în mărime de 12 milioane de lei. Potrivit ministerului, Apă-Canal și agenții economici care deversează ape uzate în sistemul de canalizare au fost atenționați de multe ori că li se vor aplica sancțiuni.

Există legislația de protecție a mediului. Aceasta a trebuit, trebuie și va trebui să fie respectată. Conform Constituției R. Moldova, art. 37, statul trebuie să garanteze o calitate bună a mediului prin legislația pe care o elaborează și prin instituțiile sale care trebuie să fie integre și să-și îndeplinească funcțiile, în special în contextul în care una din sursele principale de poluare a mediului sunt apele uzate. Apă-Canal, inclusiv agenților economici, li s-a comunicat de nenumărate ori că se vor aplica sancțiuni. Anterior, chiar acum câțiva ani, s-au realizat investigații pe subiectul epurării și preepurării, care reflectau existența acestei probleme. Legea apelor și Hotărârea de Guvern 950 care reglementează parametrii de deversare a apelor uzate în sistemele de canalizare și, respectiv, bazinele acvatice, sunt în vigoare din 2013. Nu este o noutate că apele uzate trebuie epurate și preepurate atunci când se deversează în sistemele de canalizare. Apă-Canal cunoaște acest lucru”, se spune în reacția ministerului.

Reacția vine după ce deputatul socialist Radu Mudreac a cerut audierea în Parlament motivând că incapacitatea acestei întreprinderi de a achita sancțiunile pot duce la stoparea livrării de apă pentru Chișinău.

CITIȚI ȘI: Un deputat BCS a propus audierea în Parlament a ministrei Mediului și șefului IPM, după ce Apă-Canal Chișinău a fost sancționată cu 12 mln. de lei pentru poluarea mediului

Precizăm că, Apă Canal Chișinău trebuie să verse 12 milioane de lei în bugetul de stat – prejudiciu pentru poluarea mediului urmare a activității Stației de Epurare a apei uzate din Chișinău. La această concluzie au ajuns inspectorii de mediu în urma unui control efectuat la începutul toamnei la stația de epurare. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, care a anunțat suma prejudiciului într-o conferință de presă, susține că aceasta este o încercare de falimentare a întreprinderii municipale.

Mai mult, la 15 decembrie, Ceban a declarat că va deconecta de săptămâna viitoare de la rețeaua de canalizare publică agenții economici din industria alimentară, dacă cei de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului nu anulează prejudiciul de 12 milioane de lei care trebuie să fie achitat de Apă Canal Chișinău.

În replică, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a declarat nu își va anula decizia privind prejudiciul de 12 milioane de lei aplicat S.A „Apă-Canal Chișinău”. Într-un comunicat de presă, șeful IPM, Ion Bulmaga, susține că inspectorii de mediu au acționat în conformitate cu legislația și au respectat procedurile de control.

CITIȚI ȘI Șeful IPM: Inspectoratul nu-și va anula decizia privind prejudiciul de 12 milioane de lei aplicat S.A „Apă-Canal Chișinău”

De asemenea, șeful inspectoratului susține că după efectuarea controalelor IMP înaintează agenților economici prescripții/notificări, de a respecta prevederile legii, care stipulează că agenții economici, indiferent de forma de proprietate, care folosesc resursele acvatice și care evacuează ape uzate, sunt obligați să asigure preepurarea apelor reziduale la nivelul standardelor stabilite înainte de deversarea lor în rețeaua de canalizare a localităților, prin instalarea utilajului de preepurare a apelor uzate și neadmiterea poluării resurselor acvatice.

La prescripțiile/notificările Inspecției, agenții economici vin cu reacții negative și cereri prealabile de contestare a acțiunilor, invocând motivul că aceștia au încheiate contracte cu S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru preepurarea apelor uzate, fapt ce-i absolvă de instalarea utilajului de preepurare, iar reieșind din contractele încheiate cu S.A. „Apă – Canal Chișinău”, agenții economici achită plăți suplimentare, anume pentru preepurarea apelor uzate, care au depășit de mai multe ori concentrația maxim admisibilă a indicatorilor de calitate, deversate în sistemul de canalizare”, se spune în comunicat.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu