fbpx

Legea privind calitatea aerului atmosferic, aprobată de Parlament în prima lectură

 Legea privind calitatea aerului atmosferic, aprobată de Parlament în prima lectură

Imagine simbol/cotidianul.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Proiectul de lege privind calitatea aerului atmosferic a fost votat joi, 18 martie, în prima lectură, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului.

Documentul, elaborat de Guvernul Republicii Moldova, prevede crearea cadrului legal în vederea consolidării capacităților instituționale pentru identificarea și punerea în aplicare a celor mai eficiente măsuri de reducere a emisiilor la niveluri minime, efectele nocive asupra sănătății umane și a mediului ca întreg.

Proiectul are ca scop îmbunătățirea monitorizării și evaluării calității aerului și garantarea furnizării informațiilor cu privire la calitatea aerului atmosferic publicului, în conformitate cu Directivele Europene.

Potrivit autorilor, necesitatea elaborării și adoptării proiectului respectiv este condiționată și de atingerea obiectivului privind crearea unui sistem integrat de management al calității aerului și reducerea emisiilor de poluanți în atmosferă cu 30% până în anul 2023, prevăzut în Strategia de mediu pentru anii 2014-2023.

“Crearea Sistemului Național de Monitorizare și Gestionare Integrată a Calității Aerului (SNMGICA) pe întreg teritoriului Republicii Moldova va permite obținerea datelor veridice privind nivelul de poluare a aerului și va asigura prevenirea dezvoltării unor proiecte publice sau private, care pot avea un potențial impact asupra calității aerului atmosferic în anumite zone sau aglomerări unde limitele emisiilor de poluanți sunt depășite”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Elaborarea proiectului rezultă din angajamentele asumate de Republica Moldova prin Acordul de Asociere RM-UE.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!