fbpx

Decis! Curățarea arborilor se va face fără o autorizație din partea Agenției de Mediu

Susține Ecopresa, distribuie!

Copacii de pe marginea drumurilor și din parcuri vor putea fi curățați fără o autorizație din partea Agenției de Mediu. Deputații au votat în lectura a doua modificări la legislație care permit ca lucrările de îngrijire a copacilor în spațiile verzi din localitățile urbane și rurale să fie făcute doar cu o notificare a Agenției de Mediu.

Respectiv, pentru a curăța arborii de crengi uscate și a tăia arbori uscați și bolnavi, care pun în pericol securitatea publică, APL-urile și Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) vor putea efectua aceste lucrări prin depunerea unei notificări la Agenția de Mediu și nu va mai fi necesar să treacă prin toate procedurile de obținere a autorizației de mediu pentru tăieri, așa cum este în prezent.

Aceste modificări se referă doar la vegetația din spațiile verzi din localități, fâșiile de protecție a drumurilor, apelor și câmpurilor agricole și nicidecum la plantațiile forestiere.

Potrivit Ministerului Mediului, o condiție prioritară ce a determinat elaborarea modificărilor este necesitatea de a institui o procedură transparentă și clară a procesului de autorizare a tăierilor care să acopere procedural toate situațiile posibile legate de gestionarea vegetației forestiere.

Reglementarea procesului de executare a lucrărilor silvotehnice în mod simplificat, de urgență, la necesitate, va optimiza procesul de îngrijire a spațiilor verzi din zonele urbane și rurale, ceea ce va diminua riscul producerii incidentelor nedorite și cauzare de prejudicii urmare a prăbușirii arborilor neconformi, în zonele populate sau cele cu circulație intensă. Potrivit noului mecanism de autorizare, lucrările silvotehnice vor putea fi demarate în urma unei notificări, depuse la Agenția de Mediu prin intermediul sistemelor electronice sau în mod fizic”, se spune într-un comunicat de presă al ministerului.

Notificarea privind recoltarea masei lemnoase se depune în format de hârtie la sediul Agenției de Mediu sau prin intermediul instrumentelor electronice disponibile, cunoscute și accesibile autorității emitente și solicitantului.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu