fbpx

Un deputat BCS a propus audierea în Parlament a ministrei Mediului și șefului IPM, după ce Apă-Canal Chișinău a fost sancționată cu 12 mln. de lei pentru poluarea mediului

 Un deputat BCS a propus audierea în Parlament a ministrei Mediului și șefului IPM, după ce Apă-Canal Chișinău a fost sancționată cu 12 mln. de lei pentru poluarea mediului
Susține Ecopresa, distribuie!

Opoziția a cerut audierea în plenul Parlamentului a ministrei Mediului și a șefului Inspectoratului pentru Protecția Mediului, după ce inspectorii de mediu i-au aplicat Apă Canal Chișinău un prejudiciu de 12 milioane de lei pentru poluarea mediului. Potrivit deputatului Radu Mudreac, sancțiunea ar fi „un atac asupra unei întreprinderi strategice”. Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi și nu a fost inclusă pe ordinea de zi.

„Se propune audierea doamnei Iuliana Cantaragiu, Ministra Mediului și a domnului Ion Bulmaga, șef a Inspectoratului pentru Protecția Mediului cu privire la sancțiunile aplicate întreprinderii Apă Canal Chișinău în mărime de 12 milioane de lei. Noi considerăm că sunt niște acțiuni concertate, un atac asupra unei întreprinderi strategice a Republicii Moldova nu doar a Chișinăului, iar sancțiunile care sunt aplicate evident împovărează această întreprindere, nu este exclus că aceste sancțiuni se duc și la stoparea livrării de apă față de cetățeni, de aceea este propunerea de a audia și de a vedea care au fost baza aplicării acestei acțiuni, dacă au fost respectat mecanismul și dacă a fost cea mai reușită soluție pentru a pune la respect pe cineva. Solicităm ca astăzi să avem aceste audieri pentru că sancțiunile sunt sancțiuni, dar cetățenii să rămână în pragul sărbătorilor fără apă nu este cea mai bună soluție”, a declarat deputatul PSRM, Radu Mudreac.

CITIȚI ȘI Șeful IPM: Inspectoratul nu-și va anula decizia privind prejudiciul de 12 milioane de lei aplicat S.A „Apă-Canal Chișinău”

Deși a supus inițiativa la vot, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că cei care au fost aleși „să conducă – să nu șantajeze cetățenii pentru că nu dă bine”. „Eu supun votului evident, unica rugăminte – decidenții și cei care au fost aleși să conducă o urbă sau alta să nu șantajeze cetățenii pentru că nu dă bine și nu devin mai credibili în demersul lor de a eșua, dar supun votului inițiativa prezentată de domnul Mudreac”, a spus Grosu.

Inițiativa nu întrunit numărul necesar de voturi, au votat pentru doar 34 de deputați.

Precizăm că, Apă Canal Chișinău trebuie să verse 12 milioane de lei în bugetul de stat – prejudiciu pentru poluarea mediului urmare a activității Stației de Epurare a  apei uzate din Chișinău. La această concluzie au ajuns inspectorii de mediu în urma unui control efectuat la începutul toamnei la stația de epurare. Primarul Ceban care a anunțat suma prejudiciului într-o conferință de presă susține că aceasta este o încercare de falimentare a întreprinderii municipale.

Mai mult, la 15 decembrie, Ceban a declarat că va deconecta de săptămâna viitoare de la rețeaua de canalizare publică agenții economici din industria alimentară, dacă cei de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului nu anulează prejudiciul de 12 milioane de lei care trebuie să fie achitat de Apă Canal Chișinău.

În replică, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a declarat nu își va anula decizia privind prejudiciul de 12 milioane de lei aplicat S.A „Apă-Canal Chișinău”. Într-un comunicat de presă, șeful IPM, Ion Bulmaga, susține că inspectorii de mediu au acționat în conformitate cu legislația și au respectat procedurile de control.

De asemenea, șeful inspectoratului susține că după efectuarea controalelor IMP înaintează agenților economici prescripții/notificări, de a respecta prevederile legii, care stipulează că agenții economici, indiferent de forma de proprietate, care folosesc resursele acvatice și care evacuează ape uzate, sunt obligați să asigure preepurarea apelor reziduale la nivelul standardelor stabilite înainte de deversarea lor în rețeaua de canalizare a localităților, prin instalarea utilajului de preepurare a apelor uzate și neadmiterea poluării resurselor acvatice.

La prescripțiile/notificările Inspecției, agenții economici vin cu reacții negative și cereri prealabile de contestare a acțiunilor, invocând motivul că aceștia au încheiate contracte cu S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru preepurarea apelor uzate, fapt ce-i absolvă de instalarea utilajului de preepurare, iar reieșind din contractele încheiate cu S.A. „Apă – Canal Chișinău”, agenții economici achită plăți suplimentare, anume pentru preepurarea apelor uzate, care au depășit de mai multe ori concentrația maxim admisibilă a indicatorilor de calitate, deversate în sistemul de canalizare”, se spune în comunicat.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!