VIDEO: Fluturele ce seamănă cu pasărea colibri – o insectă fascinantă și un polenizator prețios
Ministra Mediului susține că a cerut uzinei de la Rîbnița să obțină autorizație de mediu, dacă vrea să-și continue activitatea
Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, susține că a solicitat conducerii uzinei metalurgice din Rîbniţa să obţină o autorizaţie de mediu pentru a-și continua activitatea. Declarația a fost făcută într-o intervenție a Europei Libere. Mai mult, potrivit ei, uzina a și depus o solicitare în acest sens la Agenția de Mediu.
„Noi am comunicat uzinei că voi trebuie să obțineți autorizația dacă vreți să activați mai departe. În contextul ăsta ei au depus actele, au spus ok, acum vom vedea dacă se va permite accesul la uzină a inspectorilor de mediu și dacă se va merge pe procedură mai departe sau nu, dacă nu, se suspendă procesul de eliberare a autorizației”, a declarat Cantaragiu.
Precizăm că, Denis Macovschi, șeful secției mecanisme economice de mediu din cadrul Agenției de Mediu, a spus că reprezentanții uzinei au solicitat autorizație pentru exportul deșeurilor metalice. Adică pentru exportul deșeurilor feroase și neferoase care se formează în urma activității întreprinderii. Dosarul este în lucru, la moment încă nu a fost luată o decizie pe marginea acestuia.
În același timp, ministra Mediului a subliniat că a solicitat „entității economice (uzina de la Rîbnița) care este interesată de importul deșeurilor de metale feroase și neferoase să se conformeze rigorilor de mediu și respectiv să se autorizeze la autoritatea de mediu din R. Moldova, care este Agenția de Mediu.
Cantaragiu a mai spus că autorizația nu este doar o hârtie dar un set de proceduri, prin care trebuie asigurat și accesul inspectorilor de mediu pe teritoriul uzinei. „Trebuie să se facă evaluarea impactului asupra mediului, iar atunci când se depune cererea, ulterior procedural Inspectoratul pentru Protecția Mediului trebuie să se deplaseze la fața locului la acel agent economic ca să verifice dacă documentele corespund cu realitatea și să întocmească un act constatator de verificare”, afirmă ministra.
Tot ea mai spune că uzina ar trebui și în viitor să permită accesul inspectorilor de mediu pentru controalele planificate care se fac odată la doi ani, și pentru cele inopinate care au la bază sesizările. Totodată, uzina mai trebuie să achite taxe pentru poluarea mediului, pentru că din activitatea acesteia sunt emisii în aerul atmosferic.
„Asta înseamnă o mulțime de proceduri și reguli care trebuie să le respecte și să le îndeplinească agentul economic dacă vrea să desfășoare o activitate. Și importul deșeurilor în țară el poate fi doar dacă acel agent economic care tratează astfel de deșeuri le îndeplinește, îndeplinește toate regulile menționate anterior. Asta este în regulamentul respectiv a UE și în legea noastră privind activitatea de întreprinzător și privind deșeurile, acolo sunt condițiile astea”, mai spune Cantaragiu.
Deși tot ministra menționează că anterior uzina importa deșeuri fără respectarea acestor condiții. „De ce? Nu știu, de ce lucrul ăsta s-a produs anterior fără a respecta aceste condiții”, afirmă Cantaragiu.
Potrivit ministrei Mediului, astăzi în R. Moldova sunt înregistrați 48 agenți economici care gestionează deșeuri de metale feroase și neferoase.