fbpx

La Parlament, se vor desfășura consultări publice privind proiectul Codului silvic

 La Parlament, se vor desfășura consultări publice privind proiectul Codului silvic
Susține Ecopresa, distribuie!

Comisia agricultură și industrie alimentară a Parlamentului anunță organizarea consultărilor și dezbaterilor publice pe marginea proiectului Codului silvic. Consultările vor avea loc în ziua de miercuri, 19 mai, cu începere de la ora 09:00, în format mixt – în regim online și cu prezență fizică în Sala 114 a Parlamentului.

Sunt invitați să participe reprezentanții societății civile, mediului de afaceri, autorităților publice centrale și locale.  Persoanele interesate de a participa urmează să-și prezinte datele (nume, prenume, adresa de e-mail) la adresa electronică: Victor.Cebotari@parlament.md, până la data de 18.05.2021, ora 16.00.

PROIECTUL Codului silvic a fost elaborat de Guvern. Acesta conține prevederi care stau la baza gestionării durabile a pădurilor, inclusiv adaptarea sectorului forestier la schimbările climatice.

Totodată, se urmărește creșterea responsabilității autorităților locale, deținătorilor de terenuri, la schimbarea destinației terenurilor acoperite cu vegetație forestieră și gestionarea durabilă a fondului forestier proprietate publică și privată.

De asemenea, documentul are drept scop majorarea aportului la asigurarea populației locale cu produse și servicii forestiere, dar și măsuri de conservare, de protecție precum ajustarea cuantumului tarifelor pentru calcularea prejudiciilor cauzate -mediului prin folosirea ilegală a resurselor pădurii la realitățile modeme.

Suplimentar la problema tăierilor ilicite și reducerea suprafețelor forestiere, edificarea construcțiilor neautorizate în fondul forestier, în ultimele decenii, a apărut o nouă formă de proprietate a pădurilor și anume proprietatea privată, care este insuficient reglementată în legislație, și anume în aspecte de amenajare a pădurilor private și modalitățile de gospodărire a acestora, etc.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!