fbpx

VIDEO/ Documentarul care dezvăluie experimentele nucleare din agricultura RSSM, premiat la Gala Cineaștilor 2020

Susține Ecopresa, distribuie!

Filmul „Grădina Sovietică” este câștigătorul premiului Cel mai bun film de lungmetraj oferit în cadrul Galei Cineaștilor 2020, care s-a desfășurat luni, 20 ianuarie, la Chișinău.

Regizorul Dragoș Turea a luat și premiul pentru Cel mai bun scenariu pentru același film. Tânărul, spune într-un interviu pentru moldova.org, că la baza documentului stă istoria spusă de bunica sa despre niște experimente secrete din anii ’60.

„Acum câțiva ani bunica a murit de cancer și mai mulți consăteni din generația ei au decedat fiind răpuși de aceeași boală. Asta mi-a stârnit curiozitatea și în 2009 am început investigația. Voiam să aflu dacă există vreo legătură între acele experimente secrete și creșterea exponențială a cazurilor de cancer din ultima perioadă”, spune regizorul. Astfel, acesta spune că cercetările sale l-au adus la o realitate greu de acceptat și anume că în anii ’70 ai secolului trecut, pe teritoriul Moldovei erau amplasate utilaje radioactive mobile și staționare, cu ajutorul cărora erau prelucrate suprafețe imense de culturi agricole.

Filmul are o durată de 76 de minute și ne prezintă interviuri cu persoane implicate, depozitul de deșeuri radioactive, utilajele și mașinăriile radioactive folosite pentru iradierea culturilor agricole.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!