fbpx

Republica Moldova va achiziționa energie electrică de la proprietarul Complexului Hidroenergetic Nistrean

 Republica Moldova va achiziționa energie electrică de la proprietarul Complexului Hidroenergetic Nistrean
Susține Ecopresa, distribuie!

Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu compania ucraineană Ukrhidroenergo, proprietarul Complexului Hidroenergetic Nistrean, conform prevederilor dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 29 aprilie. Operatorul ucrainean va începe livrările de energie din data de 12 mai.

„S-a negociat direct cu companii producătoare de energie electrică din Ucraina (între care Energoatom, D. Trading și altele), solicitându-se oferte pentru furnizarea a 30% din consumul necesar. Conform condițiilor contractuale, la solicitarea părții ucrainene, prețul de achiziție pentru acest contract este un secret comercial și nu poate fi divulgat, dar pot confirma ca este un preț mai mic decât ofertele parvenite la licitația precedentă”, a spus Vladimir Sadovoi, director general interimar al Energocom, potrivit unui comunicat al Agenției Proprietății Publice.

CITEȘTE ȘI Costul serviciilor ecosistemice pierdute din cauza Complexului Hidroenergetic Nistrean se ridică la zeci de milioane de dolari

La sfârșitul lunii aprilie, Energocom a semnat, în baza negocierilor directe, un contract de achiziție cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), la prețul de 59,5 dolari/ MWh. MGRES și-a asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică pentru luna mai.

Conform Comisiei Situații Excepționale, Energocom încheie contracte de achiziție cu producătorii, după care – cu furnizori și distribuitori. Datele preliminare arată că la prețul mediu de achiziție al energiei electrice tarifele actuale pentru consumatorul final nu va crește. Totodată, ANRE urmează să analizeze prețul mediu de achiziție pentru a determina dacă va fi nevoie de o ajustare a tarifului, se mai arată în comunicatul APP.

Ukrhydroenergo este compania ucraineană de stat care construiește pe malul Nistrului Complexul Hidroenergetic Nistrean. Complexul constă din trei hidrocentrale și trei rezervoare de acumulare. După capacitate, Centrala Hidroelectrică de Acumulare a complexului este cea mai mare din Europa și a șasea din lume.

Astăzi, în componența nodului hidraulic de la Novodnestrovsk intră Centrala Hidroelectrică de Acumulare prin Pompare (CHEAP), (lângă satul Vasileuți, Ucraina), Centrala hidroelectrică-1 (CHE-1, de lângă orașul Novodnestrovsk) şi CHE-2 (tampon hidraulic în apropiere de satul Naslavcea, Ocniţa, R. Moldova) și trei lacuri: două pe albia Nistrului – bazinul central și bazinul tampon – și cel de-al treilea pe malul drept al fluviului.

Complexul Hidroenergetic Nistrean format din trei hidrocentrale și trei rezervoare de acumulare

Efectele construcției Complexului Hidroenergetic Nistrean de către Ucraina

Din cei peste șase sute de kilometri de râu care sunt pe teritoriul Republicii Moldova, peste 20% au fost deja puternic afectate de impactul Complexului Hidroenergetic Nistrean (CHN). Vorbim de un sector de 150 de kilometri în aval de Naslavcea. Aceasta este una din concluziile studiului privind impactul social și de mediu al CHN asupra râului Nistru. Potrivit autorilor, construcția Complexului Hidroenergetic Nistrean (CHN) de către Ucraina a afectat în Republica Moldova atât cantitatea și calitatea apei, cât și habitatul natural al florei și faunei, precum și a redus numărul speciilor.

Fluviul Nistru are o lungime totală de 1362 de kilometri, prin Republica Moldova trec aproximativ 660 de km. Pentru țara noastră este cel mai important râu, servind ca sursă principală de aprovizionare cu apă potabilă şi tehnică pentru orașele Chișinău, Bălți, Tiraspol, Bender, Soroca, Criuleni, Slobozia și constituind 54% din volumul total pe țară.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!